Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции посети търновска пивоварна

Животът

26-06-2018, 14:56

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Пивовари отчитат милиони постъпления в държавната хазна

Над 18 милиона от акцизи и ДДС са внесли в държавната хазна от „Болярка ВТ“ АД за последните три години, а инвестициите в дълготрайни материални активи са над 5 милиона лева. Това стана ясно по време на втория тур на Националната бирена академия, който се проведе във великотърновската пивоварна. Начинанието е под патронажа на Съюза на пивоварите в България.

Едновременно с журналистите, гости на пивоварната бяха и представители на парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борбата със сивата икономика и контрабандата, водени от Емил Димитров. Членовете на Комисията от миналата година посещават една след друга пивоварните компании в страната, за да се уверят в изпълнението на изискванията на акцизното законодателство и прозрачността на пивоварните като коректни данъкоплатци. Така всички гости имаха възможност да видят уреда, с който в реално време в Агенция “Митници” се следят произведените количества бира в отделните етапи на технологичния процес. За пореден път Емил Димитров беше категоричен, че “Златният стандарт“ за спазване на акцизното законодателство на членовете на Съюза на пивоварите трябва да бъде прилаган от всеки производител на бира. Това означава изискванията на Закона за акцизите и данъчните складове да бъдат безусловно спазвани, за да остане бизнесът напълно прозрачен и легитимен.  

        

„Пивоварният бранш е изцяло на светло - както по отношение на производството и заплащането на труда, така и по отношение данъчните практики. Не случайно за трета поредна година бирената индустрия в България е с най-висока репутация в Европа след Чехия“ сподели Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите. Тя допълни, че за да се запази тази тенденция, е много важно пивопроизводството да се извършва само в лицензирани данъчни складове.

 

Националната бирена академия е инициатива на Съюза на пивоварите в България, която цели да покаже пред широката общественост и любителите на бирата пълна информация, както за съставките и хранителната стойност на бирата, така и за производствения процес в реални условия.

 

Новите технологии - машини, бутилиращи линии, опаковки, екосъобразни практики, иновациите и безупречната хигиена гарантират високото качество на крайния продукт и  успешното представяне на категорията на пазара.

След „Болярка ВТ“ в рамките на инициативата ще бъдат посетени още няколко от пивоварните компании в страната.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов