Космоглав паразит натръшка 16 души в Горнооряховско за седмица

Животът

27-06-2018, 07:23

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Трихоцефалозата предизвиква алергии и анемия

16 души от Великотърновска област са заболели само за една седмица от трихоцефалоза, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Всички пациенти са от община Горна Оряховица.

Трихоцефалозата е паразитно заболяване, което се причинява от Трихоцефалус трихиурус (Космоглав). Причинителят е червей с кръгло тяло с нишковиден преден край, с дължина около 4,5 - 5 см. Паразитира в дебелото черво на човека, предимно в неговата предна част. Там се фиксира в лигавицата, където може да живее до 5 години.

Тежестта на заболяването варира според броя на паразитите в човека - при единични паразити обикновено няма оплаквания, докато при масивно опаразитяване може да протече с тежки усложнения. Най-често заболяването се проявява с отслабване на тегло, тежест и болки в корема, безапетитие, главоболие. Хроничното дразнене, причинено от наличието на паразити в човешкото тяло, може да предизвика раздразнителност, безсъние и често алергични обриви по тялото. При направени рутинни изследвания се установява различна по степен анемия, повишаване броя на белите кръвни телца и ускорена утайка. Заболяването се доказва чрез откриване яйцата на паразита в изпражненията на човека при паразитологично изследване.

За предпазване от заразяване е необходимо да се спазва добра хигиена, предупреждават здравните експерти.

През отчетната седмица от 18-ти до 24-ти юни следващото по брой пациенти заболяване е ентероколитът – от него са пострадали 15 пациенти. Един търновец е заболял от туберкулоза, а горнооряховчанин е диагностициран с ротавирус.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов