Свищов чества 141 години от освобождението на града

Мисия

27-06-2018, 16:18

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По традиция, след тържествената сесия, програмата продължи на Братската могила

С разнообразна двудневна програма в Свищов отбелязаха 141 години от освобождението на града. Културните прояви започнаха на 26 юни с творческа среща с поета Георги Драмбозов, който представи новата си книга „Северная муза“ в акомпанимент на китара с музиканта Орлин Чолаков, което направи представянето изключително интересно за присъстващите. Вечерта в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови“ жители и гости на града се насладиха на концертна програма, представена от фолклорен танцов състав „Творецът“, с художествен ръководител и хореограф Явор Узунов.

На празничния 27 юни тържествата започнаха в църквата „Света Троица“, където в 9 часа бе отслужен молебен за здравето на военнослужещите и благополучието на България. Архиерейският наместник отец Руслан Личев говори за така жадуваната и изстрадана свобода на българския народ, която трябва да ценим и за която да благодарим в сърцата си на всички онези самоотвержени люде, дали живота си за нея. Той благослови всички присъстващи и предаде поздравите за мир, и душевни сили на Великотърновския митрополит Григорий.

След празничния благодарствен молебен по повод 141 години от освобождението на Свищов, в зала №1 на Община Свищов се проведе тържествена сесия на Общински съвет – Свищов, на която председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов официално удостои със званието „Почетен гражданин на град Свищов“ Ганчо Петков Ламбев. Присъствието и изпълненията и на ПБХ „Янко Мустаков“, с диригент Елизабет Людмилова, създадоха особена тържественост на церемонията в залата.

По традиция, след тържествената сесия, програмата продължи на Братската могила в м. „Паметниците”, където се отслужи заупокойна панихида за загиналите в Руско-турската война. Гости на събитието бяха Консулът на Генералното консулство на Руската Федерация в Русе Андрей Грумов, Марина Сергунина – аташе в Генералното консулство на Руската Федерация в Русе, Народният представител от 44-то Народно събрание д-р Станислава Стоянова, командирът на 55-ти инженерен полк - гр. Белене полковник Росен Арабаджиев, ректорът на СА „Димитър А. Ценов“ доц. д-р Иван Марчевски, руска делегация начело с началника на администрацията на селище Марушкинское, гр. Москва г-жа Марианна Сахарова, председатели на общински съвети от област Велико Търново, почетните граждани на Свищов Стефан Димитров и Ганчо Ламбев, кметове на кметства, представители на социални, културни, образователни институции, общински съветници, политически партии, неправителствени организации и граждани.

Празнични слова произнесоха кметът на Свищов Генчо Генчев и народният представител д-р Станислава Стоянова, а поздравителни адреси бяха получени от Президентът на Република България Румен Радев, Националното сдружение на общините на Република България, Областният управител на област Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, Съюзът на българските учители и кметове на кметства в Р България. В празничната програма участие взеха деца от ДГ „Васил Левски“, ПБХ „Янко Мустаков“, 55-ти инженерен полк - гр. Белене и духовият оркестър към полка.

Програмата за празника на града ще завърши с церемония по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите при Свищов за освобождението и независимостта на България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов