Делегация от Москва гостува в Свищов

Мисия

27-06-2018, 16:54

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът Ганчо Ганчев подписа меморандум за сътрудничество с руските гости

Кметът на Свищов Генчо Генчев и председателят на ОбС – Свищов д-р Кристиян Кирилов приветстваха с добре дошли началникът на администрацията на селище Марушкинское, гр. Москва г-жа Марианна Сахарова и руската делегация, която пристигна в Свищов специално за празника на града. На срещата със скъпите гости присъстваха също секретарят на Общината Любомира Петрова, зам.-кметът Пламен Петков, директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, директорът на дирекция АПИОУПЕВ Стоян Парашкевов и представители на Национално движение "Русофили" в Свищов.

На срещата между представителите на двете страни бе подписан Меморандум за сътрудничеството между двете страни в сферата на народната дипломация по установяване на приятелски и партньорски отношения между гражданите и органите на изпълнителната власт и местното самоуправление на Русия и България. Сътрудничеството между страните ще се изразява в осъществяването на конкретни мероприятия в областта на културата, екологията, туризма, спорта, младежките програми, икономическото сътрудничество, развитието на гражданското общество и местното самоуправление.

В разговора между партньорите стана ясно желанието да си сътрудничат по редица въпроси, свързани с взаимен интерес и обединени до голяма степен от общата история между двата народа. Кметът на Свищов покани представителите на Русия да популяризират сред своите сънародници инициативата, която община Свищов подема за набиране на средства, с цел възстановяване на  воденицата в местността „Паметниците“. Тази малка постройка, която към момента е изцяло разрушена, в исторически план има особено важно значение за успешния изход от военните действия, разиграли се през нощта на 26 срещу 27 юни 1877 година, край бреговете на река Дунав в Свищов. Нейното възстановяване ще допринесе за съхраняване на историческата памет и пресъздаването на част от събитията и ключови моменти, довели до освобождението на Свищов, и осветили пътя към свободата на цяла България. Г-жа Маринна Сахарова и нейните колеги с радост приеха идеята да популяризират тази инициатива, като с това сложиха неформално началото на Меморандумът, който бе официално подписан днес.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов