Съветниците във Велико Търново одобриха създаването на туристическа линия №100

Мисия

28-06-2018, 11:48

Снимка:

община Велико Търново,архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тя ще вози гости и жители на града до гара Трапезица и църквата „Свети 40 мъченици”

Нова транспортна линия с №100 ще бъде разкрита във Велико Търново, решиха днес общинските съветници на своето редовно заседание. Линията ще е с туристически маршрут от Сержантското училище до гара Трапезица, като ще спира в близост до забележителности на града – пл. Велчова завера, Музей „Възраждане и Учредително събрание”, Археологически музей, пл. „Цар Асен І” и Царевец, църквата „Св. 40 мъченици”, Владишкия мост. В момента в старата столица няма автобусна линия, която да осигурява пряк достъп до крепостта Трапезица и църквата „Св. 40 мъченици”. Линията ще се осигурява с електробус.

Независимо, че ще е туристическа, тя ще се ползва от всички пътници в града, включително правоимащи групи граждани, ползващи безплатни или по намалени цени пътувания.

Кметът на старата столица оттегли предложението на администрацията за промяна в маршрута на автобус №70  и то не бе подложено на гласуване. Даниел Панов отново разясни, че във Велико Търново предстои създаването на два буферни паркинга по проекта за интегриран градски транспорт. „Тъй като при изграждането на новото трасе на АМ „Хемус” отбивката за Велико Търново е при Момин сбор, се очаква трафикът да идва от северната част на града. Затова единият буферен паркинг ще се изгради на терена на бившето Сержантско училище, където държавата вече прехвърли на общината собствеността върху 20 дка. Другият паркинг ще е при Парка на миниатюрите.” – подчерта кметът.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)