С „Потапяне“ на Вим Вендерс продължава киномаратонът на София Филм Фест в Горна Оряховица

Мисия

28-06-2018, 13:26

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Филмът е копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ

С „Потапяне“ на режисьора Вим Вендерс продължава тази вечер киномаратонът на София Филм Фест в Горна Оряховица. Прожекцията ще започне от 21.00 ч. в Зала 1 на Общината.

Филмът е копродукция на Германия, Франция, Испания и САЩ. В ролите зрителите ще видят Алисия Викандер, Джеймс Макавой, Селин Джоунс.

Потапяне е любовна история, която ни представя напълно различните светове на двамата главни персонажи – Даниел Флиндърс (Алисия Викандер) и Джеймс Мор (Джеймс Макавой). Те се срещат случайно в отдалечен хотел в Нормандия, където и двамата се подготвят за своите опасни мисии. Влюбват се почти насила, но скоро осъзнават, че са срещнали любовта на живота си. Когато се разделят, разбираме, че Джеймс работи за Британските тайни служби и трябва да замине на мисия в Сомалия, за да издири източник, който има информация за атентатори самоубийци в Европа. Даниел „Дани“ Флиндърс е биоматематик. Тя работи на голяма дълбочина по проект, чиято цел е да докаже теорията ? за произхода на живота на нашата планета. Скоро двамата се разделят. Джеймс е взет за заложник от джихадисти и няма как да се свърже с Дани, а тя трябва да се гмурне до дъното на океана, без да знае дали Джеймс е жив...

Следващото заглавие в програмата (29 юни, 21 ч.) е „Манифест” на режисьора Юлиян Розенфелд. Главната роля в копродукцията на Германия и Австралия е поверена на Кейт Бланшет. Филмът на Розефелд разкрива театралния компонент и политическото значение на „новите манифести“. Много от тях са писани в период на младежка ярост и не само изразяват желанието за световна промяна чрез изкуство, но и представят гласа на цяло едно поколение. През 2017 г. на кинофестивала в Болоня кинолентата е удостоена с награда „Guerilla”.

Финалът на кинофеста в Горна Оряховица (30 юни, 21.00 ч. )е с „Квадратът” на режисьора Рубен Йостлунд. На Оскари ’18 копродукцията на Швеция и Германия е с номинация за най-добър чуждоезичен филм. На фестивала „Златна палма“ в Кан през 2017 г. „Квадратът“ е с награда „Вулкан“, а на Остин ’17 е отличен като най-добър филм. „Квадратът“ е за излизането от черупката на егото и поемането на лична отговорност. В ролите публиката ще види Клаес Бенг, Елизабет Мос, Доминик Уест и др.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов