Апелативният съд увеличи наказанието на мъж, дал подкуп на полицаи

Крими

29-06-2018, 14:18

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Вместо половин година, подсъдимият ще лежи 2,8 г. в затвора при първоначален строг режим

Великотърновският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Велико Търново, постановена по дело срещу мъж, обвинен в даване на подкуп на длъжностни лица (служители на МВР), като увеличи наказанието, наложено на подсъдимия от 6 месеца лишаване от свобода на 2 години и 8 месеца лишаване от свобода.

С присъда от 12.03.2018 г. по НОХД 62/2018 г. на Окръжен съд – Велико Търново, подсъдимият Сашо М. М. е признат за виновен в това, че на 24.04.2017 г., в гр. Дебелец, като водач на лек автомобил, дал дар (подкуп) в размер общо на 250 лева на В. Й. Й., Д. С. А и Л. М. И. – младши полицейски инспектори в полицейски участък Килифарево към Районното управление във Велико Търново, за да не му съставят акт. Мъжът  управлявал лек автомобил без включени дневни или къси светлини, без поставен обезопасителен колан и без книжка. Окръжните магистрати са му наложили наказание от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 1000 лева.

Срещу присъдата е бил продаден въззивен протест от Окръжна прокуратура – Велико Търново, на чието основание в Апелативен съд – Велико Търново е образувано ВНОХД 131/2018 г. Същото е разгледано в открито съдебно заседание на 14 май 2018 г. и обявено за решаване.

В своето решение въззивният съд намира, че Окръжен съд – Велико Търново е установил правилно фактическите обстоятелства, но неправилно е приел, че деянието е активно довършено, тъй като полицейските служители не са приели дадения им дар. Поради това Великотърновският апелативен съд преквалифицира деянието на подсъдимия и е приел протеста на прокуратурата за основателен по отношение размера на наложеното наказание. С оглед многобройните предишни административни наказания и осъждания, свързани с нарушения на ЗДвП, съставът на ВТАС отчита, че е налице една престъпна упоритост, изразена не само в незачитане на установените норми, но и в опит за противоправно въздействие върху полицейските служители. Въпреки, че приема наличието и на смекчаващи вината обстоятелства, въззивният съд намира, че следва наказанието да се коригира, като се увеличи на 4 години лишаване от свобода, което по реда на чл. 58а от Наказателния кодекс да се редуцира до 2 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, като запазва размера на наложеното наказание „глоба“.

Решението на Апелативен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов