Търновското читалище „Седми юли” отбелязва 10-та си годишнина

Животът

30-06-2018, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В концерта ще участват фолклорна формация „Трапезица” с ръководител Йордан Иларионов

С концерт под надслов „Седми юли” и приятели” читалище „Седми юли” във Велико Търново ще отбележи десетия си юбилей. Културното събитие ще е също на 7 юли в Летния театър в старата столица от 20 часа, сподели председателят на читалището Николай Михайлов.

В концерта ще участват фолклорна формация „Трапезица” с ръководител Йордан Иларионов – състав на читалище „Седми юли” от професионални музиканти, младият естраден изпълнител Йордан Марков, вокална формация „Таланти”, народният певец Илиян Йорданов, Никола Чочев от формата „Гласът на България”, който е един от учредителите на читалище „Седми юли” във Велико Търново. Концертът ще е безплатен, но организаторите ще поставят кутия, в която посетителите да пуснат при желание своята лепта за второто издание на конкурса „Звездни гласове над Царевец”. Намеренията на читалищното ръководство са той да се възобнови догодина през септември, като в него отново се включат етно поп участници и изпълнители на народна музика.

Първото издание беше през 2010 година и това е една от най-мащабните инициативи на младото читалище „Седми юли”. Другата е била голелият благотворителен концерт с участието на Лили Иванова, Нора Караиванова, вокално студио „Нова музика”, балетни формации и др.

163-ма са членовете на читалище „Седми юли” във Велико Търново. В него работят пет клуба по интереси – юридически, философски, психологически, с политологична насоченост и за любители фотографи, които имат достъп до най-добрите професионалисти в тая сфера. Читалището провежда през годините дискусии, кръгли маси, четения, изложби…Все още обаче няма своя база.

„ Срещаме съпричастност от Община Велико Търново и Областната администрация при организиране на наши прояви. Но за тези десет години не получихме материална база за развиване на дейността си, както  е според Закона„, сподели Николай Михайлов. Липсата на помещения затруднява репетициите и на фолклорната формация „Трапезица”. Тя е камерна – в нея има изпълнители на гъдулка, акордеон, тъпан и кавал, няколко певици и две двойки танцьори. Формацията участва в различни регионални фестивали и концерти, сподели ръководителят й Йордан Иларионов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов