МОСВ предупреждава за възможни наводнения тази нощ в Стражишко

Животът

30-06-2018, 17:19

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В община Велико Търново вали интензивно цял ден, радарни сензори мерят нивото на Янтра и Белица

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че в резултат на повишена почвена влажност и интензивни валежи са възможни поройни наводнения тази нощ във водосборите на р. Голяма река над гр. Стражица

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества тази нощ, утре и в понеделник над средномногогодишните стойности.

Цял ден в община Велико Търново интензивните валежи, които са придружени от гръмотевици, не спират. На всеки 15 минути в контролния център постъпва актуална информация за движението на водите на реките Янтра и Белица, събирана от радарните сензори на трите съвременни устройства, които са част от телеметричната система. Кметовете и кметските наместници са ангажирани с наблюдение на нивата на малките реки и дерета, язовири, както и за активизиране на свлачищни процеси.

От първия ден на юли речните нива във водосбора ще се понижават, като по основната река в средното и долното течение ще има повишения, вследствие на оттичане. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, успокояват от МОСВ.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов