България е единствената, запазила празника Джулай и до днес

Велико Търново Лайф

01-07-2018, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

"Джулай Морнинг" възниква във Варна през 1980 г. като протест срещу комунистическата власт

Традицията "Джулай Морнинг" е свързана с хипи движението от 60-те години, а България е единствената страна, в която празнуването на Джулай е запазено и до днес.

"Джулай Морнинг" възниква във Варна през 1980 г. като протест срещу комунистическата власт, който се изразява в символиката на вечната песен на "Юрая хийп". Посрещането на изгрева се възприема като едно ново и по-добро начало за бъдещето на първоначалните участници. След падането на комунистическия режим в страната движението продължава да съществува, но липсата на първоизточника за протест променя с времето основната идея на първото хипи движение в България.

След падането на комунистическия режим младите хора променят смисъла на посрещането на първото юлско слънце и се отдалечават от хипарската идея или „старите хипари”. Именно основателите на движението решават да започнат да празнуват „ивнинга”, като се събират в черноморското село Варвара на 30 юни.

Посрещането на изгрева на 1 юли се рапространява и по други места по Българското Черноморие, като се отдалечава от връзката с хипи движението. Отбелязва се също и във вътрешността на страната. С течение на времето Джулай морнинг добива все по-широка популярност сред младите.

Местата, на които се чества, са вече не само по черноморското крайбрежие, но и в повечето големи населени места на страната. Особено популярни са бреговете на реки и всякакви водни басейни, хълмисти местности с възможно най-широка видимост на терена, както и всяко възвишение около големите градове.

Фактически изгревът може да бъде посрещнат навсякъде с изглед на изток, като за хората, които нямат възможност да прекарат нощта на открито, това е достатъчно, за да се чувстват съпричастни.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)