Предстои четвъртото издание на „Усукано по килифарски”

Мисия

01-07-2018, 11:00

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В миналогодишната фолклорна надпревара се включиха участници от 13 области на страната

Предстои четвъртото издание на хумористичния конкурс „Усукано по килифарски”. Събитието ще се проведе в последната неделя на месец август, а целта му е да съхранява, популяризира и обогатява националната ни култура, чрез  песните, танците, обичаите и речевия фолклор. Конкурсът дава изява и на опитни, и на млади изпълнители, а в същото време помага за издирването на нови, неизвестни хумористични песни, танци, обичаи и речеви фолклор. Това сподели за Общинското радио Марияна Иванова, секретар на читалище „Напредък” в Килифарево.

Конкурсът се провежда по едноименния проект, който Килифарево спечели преди четири години, припомни тя. „Със всяка следваща година колективите нарастват, желанието на хората явно е огромно”, допълни Иванова.

В миналогодишната фолклорна надпревара се включиха участници от 13 области на страната. Пристигнаха и немалко гости от южна България. Във фестивалната програма зрителите ще имат възможност да се насладят на всевъзможни чудати песни, танци и речеви фолклор. Някои от участниците показват обичаи, характерни за населените им места. Представят се не само авторски текстове, но и такива, които участниците са научили от своите баби и дядовци. Хумористичната нотка на събитието се запазва в границите на добрия тон и вулгарни произведения не се допускат до участие, категорична е секретарката на читалище „Напредък”. Независимо дали представят обработен или автентичен фолклор, фолклористите, които в края на август, вече традиционно „го усукват по килифарски” , носят живот и радост на населеното място. „Хората го приемат страшно добре, фестивалът съвпада с празника на града. Ще бъдем щастливи, ако и тази година участват още повече колективи”, призовава Марияна Иванова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов