Свищовски абсолвенти дариха 1000 лв. за стипендии на студенти със социална потребност

Мисия

02-07-2018, 09:51

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Дарението бе прието от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов”

В рамките на държавния изпит на випуск 2014–2018 г. от специалност „Финанси” в СА „Д. А. Ценов”, който се проведе в последния ден на месец юни, абсолвентите от задочна форма на обучение направиха дарение за подпомагане на студенти със социална потребност от 1-ви и 2-ри курс на обучение. Дарението бе прието от академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов” и съгласувано с волята на дарителя, е насочено за стипендии на двама финансисти, успешно приключили началните курсове на обучение. Студентът-стипендиант от втори курс е от гр. Плевен и страда от детски паралич. Студентът-стипендиант от първи курс е от гр. Свищов, полусирак, който сам се грижи за семейството си, като паралелно учи и работи.
В деня на полагане на държавния изпит по специалността студентите–финансисти в задочна форма традиционно организират абсолвентски бал, като тази година решиха да пренасочат част на набраните по този повод средства за благородната кауза. Преди да предадат дарението, студентите споделиха, че абсолвентския им бал ще бъде с по-скромно меню и без фойерверки, защото искат средствата да бъдат използвани за нещо по-смислено. По думите им, тази тяхна идея е провокирана от дарителския жест на Димитър Ценов, който те смятат, че трябва да бъде пример за всички идни поколения.

Специалност „Финанси” е най-голямата и предпочитана от кандидат-студентите и кандидат-докторантите в Свищов. Нейни възпитаници са и настоящи министри и ръководители на водещи финансови институции.
Фондация „Проф. д-р Минко Русенов” е учредена през март 2017 г. в Свищов и носи името на патрона и основател на първата българска академична катедра по финансови науки – катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов”. Фондацията е с обществена полза и набира средства за подпомагане на студенти, докторанти и специализанти, вкл. за обновяване на академичната инфраструктура – кабинети и лаборатории за обучение по „Финанси”. Набраните само за една година дарителски средства са над 100 000 лв., като водещи институционални дарители са „Банка Пиреос България” АД с 47 хил. лв. и застрахователна компания „БулИнс” АД с 11 хил. лв. Фондацията е подпомагана и с множество лични дарения от преподаватели и общественици, сред които по-крупните дарения постъпват от семейството на патрона на фондацията, проф. д-р Делчо Порязов (ректор на ВФСИ „Д. А. Ценов в периода 1972–1974 г.), проф. Андрей Захариев – настоящ ръководител на катедра „Финанси и кредит” и председател на УС на Фондацията, доц. д-р Стоян Проданов, доц. д-р Пламен Пътев и др.
По програми на фондацията са отпуснати стипендии на отличници от спец. „Финанси” в размер на 3000 лв. на името на „Банка Пиреос”, както и на студенти–първокурсници за техния първи студентски празник. Изградена е и научна лаборатория за докторанти–финансисти за 20 хил. лв., носеща името на банката, най-голям дарител на фондацията. Подпомогнати са кандидатстудентски рекламни кампании на СА „Д. А. Ценов” и на спец. „Финанси”. Катедрата и фондацията поддържат уебсайт www.finance1952.com, където се популяризират академични инициативи и са достъпни банковите сметки за набиране на дарения. За последната академична година възпитаници на катедра „Финанси и кредит” при СА „Д. А. Ценов” завоюваха най-престижни национални отличия, вкл. „Млад икономист – 2018”, „Студент на годината – 2017”, „Млад одитор – 2018”, както и множество стипендии и награди от конкурси на дарителски фондове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов