Велико Търново ще отбележи на 7 юли 141 г. от освобождението си

Мисия

02-07-2018, 13:23

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриват мобилна изложба със забравени снимки и гравюри от Руско-турската война

С приветствие от Алексей Новосьолов - съветник по културните въпроси към посолството на Руската федерация в България, на 7 юли от 10,30 ч. пред паметника на генерал Гурко във Велико Търново ще започнат честванията по повод 141 години от освобождението на града от турско робство. Празничен благослов ще отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий.

Цветя на признателност в памет на загиналите за свободата на България ще бъдат положени пред Паметната плоча на загиналите пред Военния клуб, а от 11 ч. пред паметник „Майка България” празнично слово ще поднесе  кметът на Община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Честванията ще продължат с празнично търновско хоро от ПФА „Искра“ и с Кулинарно-фолклорен празник „Вкусът на времето”, организиран от читалище „Надежда-1869” - Велико Търново.

В 14,00 ч. от музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще потегли безплатна пешеходна обиколка с беседа по маршрут: музей „Възраждане и Учредително събрание“, музей „Затвор“, ул. „Гурко“, места и личности, свързани с Освобождението на Търново, паметник на ген. Гурко.

Музеите  „Възраждане и Учредително събрание“ и „Затвор“ ще приемат посетители безплатно в рамките на работното време.

Вечерта от 19,00 ч. в Летния театър при вход свободен ще се проведе празничен концерт, организиран от читалище „Седми юли- 2008“-  Велико Търново по случай празника и 10 години от създаването на културната институция. В концерта ще участват на професионалните музиканти от фолклорната формация "Трапезица" с ръководител Йордан Иларионов, младият естраден изпълнител Йордан Марков, вокално студио "Таланти", народният певец Илиян Йорданов, Никола Чочев от формата "Гласът на България", който е и един от учредителите на читалището.

В 23,30 ч. в съботния ден ще бъде излъчен Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов- звук и светлина”.

В навечерието на празника на 6-ти юли в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъде открита мобилна изложба „България и Румъния пред прага на Новото време. Експозицията, която съдържа забравени снимки и гравюри от Руско-турската война, е подготвена и финансирана от РИМ-Велико Търново, като част от съпътстващата докторантска програма „Еразъм” на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и Букурещкия университет.

Изложбата представя гравюри, публикувани от френското издание „L’Univers illustre” по време на войната и копия на снимки, направени от военните фотографи и кореспонденти Александър Иванов и Франц Душек, предоставени от Иво Хаджимишев и съхранявани във фонда на музея.

Организатори на честванията за 141-та годишнина от освобождението на Търново са Общината, Национален военен университет „Васил Левски”,

Великотърновска Света митрополия, НЧ „Надежда-1869” - Велико Търново, НЧ „Седми юли“ – Велико Търново и РИМ- Велико Търново.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов