Свищов ще е домакин на еко инициатива по повод Международния ден на река Дунав

Мисия

02-07-2018, 14:05

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

По време на проявата ученици до 18 годишна възраст ще могат да се включат в конкурса „Danube Art Master“

Плануваната инициатива за почистване на брега на река Дунав, край Свищов, която бе отложена поради лошите метеорологични условия, ще се проведе на 4 юли /сряда/ от 16.00 часа в местността Паметниците.

Еко акцията се провежда по повод Международния ден на река Дунав по инициатива на  Еко Партнърс, с подкрепата на Община Свищов, Басейнова дирекция Дунавски район, и най-вече гражданите, от които предимно ученици. За нея вече са заявили участие около 60 деца и учители от СУ „Д. Благоев“, а всички жители на крайдунавския град са поканени да се включат в организираното мероприятие.

Представители на Еко Партнърс и Община Свищов ще предоставят на място чували, ръкавици, и интересни образователни материали във връзка с разделното изхвърляне на отпадъците и опазването на околната среда.

По време на еко инициативата всички ученици до 18 годишна възраст могат да се включат в конкурса „Danube Art Master“, като изработят някакво произведение от отпадъците, които съберат, или да заснемат видео клип. Темата на конкурса тази година е „Бъди активен за по-здрав Дунав“.

 

Повече информация за конкурса:

 

Danube Art Master 2018

Бъди активен за по-здравословен Дунав!

Съвместно организираният конкурс от Глобално партньорство по водите в Централна и Източна Европа (GWP CEE) и Международната комисия за опазване на р. Дунав (ICPDR) насърчава децата за по-близък поглед спрямо местните им реки и към разсъждения върху това какво означава околната среда за тях. Поканата е към децата от всички училища, неправителствени организации, дневни детски центрове или асоциации за деца в Дунавския басейн, които имат желание да създадат произведение на изкуството и да участват в конкурса Danube Art Master, който от 2014 г. обединява хиляди деца  в целия Дунавски басейн.

Изисквания за конкурса

Участниците трябва да бъдат на възраст между 6 и 18 години и от страна в Дунавския басейн (Германия, Австрия, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватска, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Румъния, България, Молдова и Украйна). Конкурсът ще бъде на две нива: национално и международно. След като бъдат класирани на национално ниво, националният победител ще се състезава на международно ниво. Участниците се насърчават да проверят крайния срок за подаване на заявки с националния организатор (за България 10 юли 2018).

Две са конкурсните категории: произведение на изкуството или видеоклип, които трябва да отговарят на тазгодишната тема "Бъди активен за по-здравословен Дунав!”.

Произведение на изкуството

Участващите в конкурса деца, трябва да отидат до брега на реката (подходящо до р. Дунав или приток на р. Дунав)  и да създадат произведение на изкуството, използвайки намерени речни материали. След създаването на произведението, децата или учителят трябва да направят снимка и да я изпратят на националния организатор. Минималният размер на дигиталните снимки е 150 DPI. Рисунки и картинки няма да се приемат.

Видеоклип

От участниците се изисква да създадат 1-минутен видеоклип, който да носи силно послание в рамките на тематиката на конкурса. Видеоклиповете трябва да бъдат не по-дълги от 1 минута, записани чрез телефон или камера, и не трябва да бъдат анимации. Видеоклиповете трябва да бъдат изпратени до националния организатор.

 

Избор на победител

На национално ниво произведенията на изкуството и видеоклиповете ще бъдат оценявани от националните организатори. Националните награди са различни в отделните страни, като участниците се насърчават да контактуват с местните организатори за детайли. На международно ниво произведенията на изкуството и видеоклиповете на националните победители ще се оценяват от международно жури, което е съставено от един национален представител от всички страни на Международната комисия за опазване на р. Дунав (ICPDR). При класирането, текст или други загатвания за националния произход на произведенията на изкуството ще бъдат заличени, за да се постигне неутрална оценка. Решението на международното жури е окончателно.  Създателят (ите) на най-добрите международни произведения на изкуството ще бъдат короновани като "Danube Art Master" и ще бъдат възнаградени с мотивираща награда, като професионална камера и други свързани с водата екстри. Международният победител (и) ще бъде уведомен по електронната поща.

Специална награда за най-харесваните произведение на изкуството и видео, показани на официалната Фейсбук страница на "Danube Art Master", ще бъде присъдена. Само творбите и видеоклиповете, предоставени официално от националните организатори, могат да се състезават за най-харесвана награда. Наградите не могат да се разменят, нито тяхната стойност се изплаща в брой.

Служителите и членовете на ръководния състав на GWP CEE и ICPDR, както и близките членове на семейството (родители, съпрузи, деца, братя и сестри, баби и дядовци), не отговарят на условията за участие в конкурса. Участието в конкурса предполага съгласие на победителя неговото име и предоставена снимка да бъде публично достояние в публикации на GWP CEE и ICPDR. GWP CEE и ICPDR си запазват правото да използват направените снимки/видеоклипове без изричното писмено разрешение на тези, включени в рамките на снимките/видеоклиповете.

 

Материалите могат да се изпращат на bwp@dir.bg, а за допълнителни въпроси относно конкурса - телефон: 0887 602672

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)