Женски хор „Търновград” с успешно участие на международен фестивал в Албания

Велико Търново Лайф

03-07-2018, 11:15

Снимка:

личен архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Хористките благодариха на Цветан Цветанов и Даниел Панов за моралната и финансова подкрепа

2018 г. е юбилейна за Женски хор „Търновград” и диригент – маестра Мария Павлова. В емблематичната 2018 година се отбелязват 85 г. на диригент – маестра Мария Павлова и 60 г. Женски хор „Търновград”.

Хорът е създаден през 1958 г. по инициатива на Павлова и от създаването до днес хоровата формация е явление и емблема в културния живот на старопрестолния град.

Многобройни са престижните и професионални отзиви и оценки от специалисти в страната и чужбина. През тези всичките тези 60 години, хорът печели награди и реализира концертни турнета и фестивални участия в цяла Европа под професионалното диригентство единствено и само на Мария Павлова. Богатата творческа дейност на хора включва участия в международни конкурси и фестивали, на които хористите авторитетно са защитили и прославили името на България и Велико Търново, и винаги са се завръщали с награди. Хор „Търновград” е участвал в международни конкурси и фестивали в Австрия, Полша, Унгария, Германия, Италия, Чехия, Гърция, Македония, Румъния и Турция.

През юбилейната 2018 г. Женския хор „Търновград” участва в VIII Международен музикален фестивал „ДУРЪС ФЕСТ – 2018”. Фестивалът няма конкурсен характер. Повечето от участващите хорови, танцови и музикални формации бяха от България, както от Литва, Македония и др. В категория – хорово пеене участие взеха два български хора – смесен хор „Априлов – Палаузов” от гр. Габрово и Женски хор „ТЪРНОВГРАД” при Военен клуб Велико Търново. Музикалният фестивал се провежда ежегодно с цел събиране, съхраняване и популяризиране на културните традиции, танци и песни на държавите, събиране на „китка” от музикални приятелства, сближаване на хората посредством музиката и силата на фолклорната орнаментика и изкуство.

Председателят на фестивала „DURRES FEST” проф. д-р Зоран Стрезовски – зам. председател на WOFA и член на IOV World, директор на Международния фестивал „ДУРЪС ФЕСТ” – Албания, връчи сертификат за успешно участие на диригент – маестра Мария Павлова и пожела на хористите да популяризират българската хорова песен по целия свят. Хорът получи покана за участие в международни хорови фестивали за 2019 г. като представителен.

Публиката приветства с бурни аплодисменти представянето на златните момичета на диригента Мария Павлова, като особено голям брой аплодисменти събра песента „Стара се майка ни ложе” – родопска народна песен.

Началото на следващия музикален сезон ще бъде открит с участието на Женски хор „Търновград” в гр. Русе в навечерието на националния празник 22 септември, където ще бъдат представени различните формации към Военните клубове от Варна, Велико Търново и Русе.

Диригентът Мария Павлова и Женски хор „Търновград” изказват огромната си благодарност на Цветан Цветанов – зам. председател на партия ГЕРБ и инж. д-р Даниел Панов – кмет на община Велико Търново, за моралната и финансова подкрепа, за силата на духа, с която те вдъхновиха участието и успешното представяне на хоровата формация на международния музикален фестивал.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов