Иновативна пътуваща практика осъществи екип от Гимназията по туризъм

Животът

03-07-2018, 14:52

Снимка:

ПГ по туризъм

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ученици и учители посетиха над 20 обекта в страната

Креативно, слънчево, пъстро, усмихнато и много, много интересно и полезно протече експерименталната иновативна пътуваща практика за бъдещите екскурзоводи и туристически аниматори, обучавани  в гимназията по туризъм във Велико Търново.

За 4 дни учениците преминаха кръгов туристически маршрут през Габрово, Шипка, Калофер, Пазарджик, Самоков, Рилски манастир, Дупница, София. Запознаха се с природните и културно-исторически забележителности в Южна и Северна България с акцент върху обектите за развитие на различни видове туризъм в Рила планина. Посетени бяха над 20 обекта, представени над 35 екскурзоводски беседи, осъществени наблюдения в реална среда за екологичен, културно-познавателен, рекреационен, спа, поклонически и други видове туризъм.

Изключителен интерес предизвика посещението на Рилския манастир, при което участниците се запознаха с целия манастирски комплекс, простиращ се на 18км разстояние, а не само с централната част на обителта и то в деня, в който са посрещнати мощите на Рилския светец обратно в неговия манастир.

В своеобразен венец на програмата се превърна осемчасовият еднодневен планинарски излет в района на Седемте рилски езера. На учениците бяха представени различните видове маршрути в района. Специално за тях бе организиран маршрут, при който вместо седем, те успяха да да видият почти два пъти повече езера в трите близки циркуса в района. 

На практика учениците успяха да установят съществените различия при практикуването на масов планински туризъм и планинарство. Цялостната програма бе разработена и реализирана от екип от специалисти в областта на туризма от ПГТ „Д-р Васил Берон”, В.Търново. 

Иновативният успешният опит за реализиране на пътуваща практика за бъдещите специалисти в областта на туризма е добра база, това предизвикателство да се превърне в традиция.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов