Зам.-министър Деница Николова откри приют за бездомни в Горна Оряховица

Мисия

03-07-2018, 15:44

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Приютът е с капацитет 15 места и се простира на 952 кв. м

С официална церемония днес бе открит приюта за бездомни лица в Горна Оряховица. Лентата на новоизградената сграда бе прерязана от кметът инж. Добромир Добрев зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ Деница Николова, и управителят на фирмата изпълнител „Джамбо 33“ Тодор Джамбазов.

На откриването на приюта присъства и ръководството на Общината, екипът, реализирал проекта по изграждане на приюта с ръководител инж. Десислава Ганчева, директори на социални услуги в общината, представители на администрацията.

За мен е чест да открия един от важните обекти, обект, от който общината се нуждаеше дълго време. Такава резидентна услуга липсваше, особено на фона на местоположението на Горна Оряховица. С този приют изпълнихме още един ангажимент към жителите и гостите на града. Никой не е застрахован, всеки може да изпадне в такова състояние. Благодаря на МРРБ, че дава възможност на Общините да изграждат такива услуги, защото обществото се нуждае от тях. Благодаря и на строителя, че за кратко време се справи с този немалък обект качествено, на екипа, на всички, които участваха, каза кметът инж. Добромир Добрев.

Няма по-голяма радост от това да откриваме обекти, финансирани с европейската солидарност по ОП „Региони в растеж“. Това е поредният обект, който завършва Община Горна Оряховица от Инвестиционната си програма. Различен тип обект е това – различен, защото по мащаби и като размер на инвестицията не е огромен, но неговите ползи и ефектът за хората е много голям. Това е социалната отговорност, която всеки от нас трябва да носи в себе си и да предава на околните. Да се грижим за другите и за тези, които нямат възможности за собствено жилище, е много важно. Важно е, защото това означава, че сме единно общество, което заедно може да решава своите проблеми и да дава на тези, които имат по-малко, за сметка на тези, които имаме повече. Надявам се, че чрез всички проекти, които изпълнява Община Горна Оряховица за обновяване на градската среда, образователната инфраструктура, културните обекти ще постигнем по-голям и видим ефект за хората. Мерките за енергийна ефективност също – вече виждаме първите санирани блокове на територията на общината. Предстои санирането на още. Надявам се в бъдеще все повече да се вижда ефектът на всички инвестиции от страна на Оперативната програма. Тепърва предстои да видим мащабите на тази програма от гледна точка на ефекта й – към края на тази година трябва да приключим общо над 160 проекта, което означава минимум 500 обекта от страна на програмата, финансирани чрез европейската солидарност. Това ще промени облика на нашите населени места, но и ще подобри качеството на живот, бе коментарът и на зам.-министъра Деница Николова

След прерязването на лентата тя лично огледа новата сграда.

Приютът е с капацитет 15 места, а изграждането му започна на 19 април 2017 г. Обектът се простира на 952 кв. м., застроената му площ е 329 кв. м., а разгънатата – 611 кв. м. Сградата е масивна, на два етажа и в нея се помещават осем стаи, административни помещения, трапезария, кабинети за социално, психологическо и правно консултиране, има лекарски кабинет и др. Изградена е система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, повиквателна система за обслужване на стаите. Енергийният клас е В, изградена е и достъпна среда за хора с увреждания – външна рампа, асансьор. Сградата вече е обзаведена и оборудвана, готов е и дворът й.

Стойността на проекта е 745 778 лв., от които 614 245 лв. са съфинансиране от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие, 108 396 лв. е националното съфинансиране, а участието на Община Горна Оряховица е в размер на 23 137 лв.

В приюта ще бъдат настанявани бездомни хора, на които ще се предоставят подслон, храна, здравни грижи, хигиена и социални услуги за времето, през което институциите ще работят за разрешаването на всеки отделен случай. Приютът ще обслужва основно лица от и намиращи се на територията на населените места в община Горна Оряховица.

След приключване на проекта предстои разкриване на социална услуга „Приют“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов