Министерският съвет одобри споразумението за потенциален китайски инвеститор за АМ Велико Търново – Русе

Мисия

04-07-2018, 12:16

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Компаниите от Китай проявяват интерес и към изграждането на тунел под Шипка

Правителството одобри Рамково споразумение, въз основа на което ще се водят преговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и потенциални китайски инвеститори с интерес към инвестиции в пътни инфраструктурни обекти на територията на България

Подписването на споразумението ще спомогне за засилване на икономическите връзки между България и Китай и привличането на инвестиции, насочени към развитието и модернизацията на пътната инфраструктура. Очаква се да бъдат създадени работещи механизми за изпълнение на пътни проекти, които са без осигурен национален ресурс.

Предпоставка за активизиране на отношенията с Китай е инициативата, стартирана от нейното правителство, за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа. Наблюдава се засилен интерес от китайски строителни компании за участието им чрез публично- частно партньорство или концесия в изграждането на големи пътни инфраструктурни проекти в България, като са отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения.

Особен интерес компаниите проявяват към АМ „Велико-Търново-Русе“, тунел под Шипка АМ „Видин-Ботевград“, АМ „Черно море“, като са отправени официални писма за намерения или проекти на рамкови споразумения.

От своя страна Министерството на регионалното развитие и благоустройството оказва необходимото съдействие на този процес, предоставяйки информация за законодателната рамка, предстоящото въвеждане на TOЛ система, както и информация за всеки един проект, представляващ интерес за потенциалния инвеститор - проектна готовност, индикативна стойност, технически характеристики, трафик, товаро-поток, анализ на разходите и ползите, разчети за възвръщаемост на инвестицията, за онези проекти, за които са изготвени и др.

 

 

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)