Фолклорно надиграване с медена седянка организират в Елена

Мисия

05-07-2018, 09:40

Снимка:

община Елена

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Инициативата е на Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“

На 21 юли в Елена се събират танцьори за първото в историята на града фолклорно надиграване под надслов „Да се хванем за ръце и да тропнем ний хорце“. Инициативата е на Клуб за автентични народни хора „СамоДиви“ с ръководител Траяна Стоянова и се провежда с подкрепата на Народно читалище „Напредък-Елена-1863“ и Община Елена.

Надиграването на централния площад ще е заедно с медената седянка по еленски – празник на меда и пчеларството, с които не по-малко е прочут Еленският балкан. Тази година е петото му поредно издание.

Право на участие в надиграването имат всички любителски школи и клубове, изучаващи български фолклорни танци в страната и извън нея. Няма възрастови ограничения за участниците, стига да имат душа и сърце за хорцата. В края на надиграването съставите могат да представят най-красиви и автентични носии.

Всяка група ще изпълнява хоро по избор, хоро от нейната етнографска област и обработено хоро. Професионално жури ще оценява танцьорите, а най-добрите ще бъдат наградени. Организаторите ще раздадат 11 награди – за първо място – 200 лв., за второ – 100 лв. и за трето – 50 лв., за най-далечна група, за най-атрактивен играч, за най-малък участник, за най-красива носия, за най-добре обработено хоро, за най-ансамблово изпълнение на хоро, за най-емоционално-артистична група и награда на публиката.

Който иска да се хване на хорото, да побърза. Крайният срок за записване на участниците е 11 юли, след тази дата ще бъде обявена и програмата. За повече информация на e-mail: horce.elena@gmail.com.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов