Ева Майдел: "Скоро българите ще спрат да плащат най-високите такси в ЕС за преводи в евро"

Велико Търново Лайф

05-07-2018, 15:12

Снимка:

пресофис Ева Майдел

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Сега банките у нас вземат между 30 и 58 лева за превод от 10 евро

"В момента банките в България имат най-високите такси в целия ЕС за получен превод в евро от друга държава в ЕС – между 30 и 58 лева за превод от 10 евро. Скоро това ще се промени, защото започваме работа по регламент за значителното намаляване на тези такси, за да достигнат нивата на таксите за преводи в евро между държавите от еврозоната, които са пренебрежимо ниски." Това заяви българският евродепутат Ева Майдел (ГЕРБ/ЕНП), която беше избрана днес 05 юли 2018 г. за докладчик на Европейския парламент за регламента за таксите за презграничните плащания в ЕС.

„Това е закондателство, което ще даде реален резултат за всеки европеец от държавите извън еврозоната - България, Румъния, Полша, Чехия, Унгария, Хърватия и Швеция. Радващо е, че Българското председателство на Съвета на ЕС успя за няколко седмици да постигне съгласие между всички държави за общ подход. От днес започваме работа по текста и в комисията по икономикчески и парични въпроси на Европарламента. Планираме да проведем широки обсъждания през есента, включително и кръгли маси по темата в България, на която ще поканим всички заинтересовани страни да изкажат мненията си.“ Допълни Ева Майдел, която през  следващите дни ще участва в преговорите за времева рамка за изготвяне на позицията на Европарламента.

На 28 март 2018г. Европейската комисия внесе предложение за намаляване на таксите за презгранични плащания в евро за целия ЕС. Според действащите в момента правила за предприятията и лицата, живеещи в държави от еврозоната, няма разлика дали ще извършват преводи в собствената си държава или в друга от еврозоната. Това, обаче, не е така за гражданите извън Еврозоната, които са обект на такси от банките. Целта на предложението е да могат и гражданите от страните, които не са в евро клуба, да се възползват от тези предимства и да извличат пълна полза от единния европейски пазар.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов