Над 400 колектива ще вземат участие в осмото издание на „Фолклорен извор“

Мисия

06-07-2018, 14:07

Снимка:

организатори

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Грузинският ансамбъл „Мерани“ ще радва публиката в първата концертна вечер

От 2 до 5 август в село Царевец, община Свищов ще се проведе осмото издание на Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор“. Организаторите и тази година могат да се похвалят с повече от 5 хиляди участници и над 400 колектива. В тазгодишното издание на фестивала изключително сериозно участие са заявили ученици от професионалните училища за фолклор в Котел, Широка лъка, Варна, София, Бургас и др. Желанието на все повече млади хора да станат част от фолклорното събитие е изключително радостно и много показателно за младия дух на фестивала и неговата популярност сред професионалните среди. НФФ „Фолклорен извор“ е фестивал с конкурсен характер, в който участниците се оценяват от професионално жури в състав: Председател Юлия Цанкова – фолклорист, преподавател и дългогодишен автор на радио програми и водещ; д-р Силва Хачерян – началник отдел „Международно сътрудничество и регионални дейности” в Министерството на културата; проф. Елена Кутева – директор на Държавен фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“; Гуна Иванова – народна певица; Даниел Спасов – народен певец, автор, продуцент и водещ на телевизионни предавания; Димитър Манов – хореограф и Генчо Генчев – председател на фестивала и кмет на община Свищов.

Фолклорният фестивал се организира под егидата на Министерството на културата и е част от културния календар на община Свищов. Всяка година, в началото на месец август крайдунавският град се радва на хиляди посетители, дошли като туристи или участници на НФФ „Фолклорен извор“. Четирите фестивални дни допринасят за един особен колорит и усещане за богатството на българския фолклор чрез музика, песни и танци. По традиция всяка от фестивалните вечери завършва с концерт на утвърдени и популярни състави, и изпълнители, който организаторите подаряват на своите гости. Предстоящото издание на Национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ ще предложи на публиката силно международно присъствие. Още в първия фестивален ден на сцената ще се представят артистите от ансамбъл „Мерани“ Тбилиси, Грузия. Техния концерт ще се състои след приключването на конкурсната програма, след 20.30 часа, в летния театър на село Царевец. Ансамбълът ще представи невероятно атрактивния грузински фолклор, с което ще постави началото на поредицата от вечерни концерти. През четирите дни специални гости ще бъдат още солистите от вокалния ансамбъл „Мистерия на българските гласове“, ансамбъл „Пирин“, състави от Русия и Коста Рика, и певицата Нелина, която ще закрие осмото издание на НФФ „Фолклорен извор“.

Повече за НФФ „Фолклорен извор“ 2018, който ще се проведе от 2 до 5 август, може да откриете на официалния сайт на Фестивала: www.folklorenizvor.com



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов