Инж. Добрев отличи треньора по лека атлетика Александър Генчев за 50-годишната му дейност

Спорт

06-07-2018, 17:43

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Гордост за Сашо Генчев са лекоатлетите, започнали спортната си кариера под неговите напътствия

С благодарствена грамота удостои кметът на Общината инж. Добромир Добрев треньора по лека атлетика Александър Генчев по повод 50-годишната му професионална дейност. Отличието е за цялостен принос към спортния живот в община Горна Оряховица, за активна му дейност в развитието на лекоатлетическите дисциплини, както и за значимите му постижения като спортист и спортен деятел.

Половин век от близо 80-годишният си живот Александър Генчев посвещава на леката атлетика. И въпреки, че здравето вече не му позволява да бъде активен, сърцето му е на стадиона и на лекоатлетическата писта и е като жива енциклопедия за царицата на спорта. Гордост за Сашо Генчев са лекоатлетите, започнали спортната си кариера под неговите напътствия. Сред тях са Иван Сираков, който стана европейски шампион по спортно ориентиране и се класира трети на Световното за юноши през 2017 г. ; Йордан Станчев, поставил републикански рекорд в зала за юноши младша възраст на 60 м. с постижение 7,03 сек. – рекорд, който е подобрен чак след 10 години. Световният шампион по канадска борба Цветан Гашевски също започва спортната си кариера като лекоатлет пир Александър Генчев. Синът на треньора – Ангел, също продължава успехите на фамилията. През 1987 г. той става шампион в зала при 14-годишните на 60 и 200 м. Двоен шампион в зала на 800 и 1 500 м. младша възраст през 2012 г. става и Даниел Кожухаров. „Доставя ми удоволствие да помагам на учениците си както на пистата, така и извън нея. Аз съм техен приятел, но към мен те имат респект и уважение“, споделя Сашо Генчев. За своята дейност, заслуги и принос към царицата на спортовете е бил многократно награждаван. Признание получава както от Българската федерация по лека атлетика, така и от Община Горна Оряховица. Гледал е на живо три олимпиади – Москва 1980 г., Барселона 1992 г. и Лондон 2012 г. През 1998 г. е на Световното първенство по футбол в Париж, както и Световното по лека атлетика в зала в Истамбул. През 2017 г. е на Световното в Лондон.

За принос към спорта в общината, през 2017 г. Александър Генчев е отличен от Общински съвет в Горна Оряховица. За своята половин вековна треньорска дейност той получи специален плакет и от СКЛА „Локомотив 26“, на който отдаде голяма част от живота си.

„Много съм благодарен на Община Горна Оряховица за уважението и лично на инж. Добромир Добрев за подкрепата, която винаги получавам в негово лице. Благодарен съм също и на моята съпруга, която винаги е била до мен и ме е подкрепяла също“, сподели днес Александър Генчев. Росица Генчева днес отново бе до съпруга си при получаване на отличието от Общината. Спортното семейство през 2017 г. чества и 50-годишен съвместен живот. Росица Генчева е методист на Групата за здраве и дълголетие към Клуба на ветераните спортисти в Горна Оряховица. Нейните възпитанички ежегодно участват както в местни мероприятия, така и в състезания в цялата страна и са носителки на много отличия. 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов