На 7 юли Търново празнува освобождението си

Животът

07-07-2018, 07:00

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Начело на Предния отряд е генерал – лейтенант Гурко

Битката при Търново е част от настъплението на Предния отряд в съответствие с руския план за действие в началния период на Руско-турската война. Настъплението довежда до освобождаването на Търново от османско владичество.

 

След успешното преминаване на Дунав при Свищов съгласно руския план за действие е сформиран Преден отряд с командир, генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Неговата задача е да настъпи стремително по направлението Свищов - Търново - проходите на Централна Стара планина - Стара Загора - Одрин, като използва стратегическата изненада и отсъствието на значителни османски сили.

 

На 7 юли 1877 г. авангардът на Предния отряд се сблъсква с авангарда на Търновския османски гарнизон при подстъпите на Търново. В ожесточената конна схватка, отстъплението на османските сили се превръща в бягство. Предприето е усилено разузнаване в направление на Велико Търново с конни разезди. Генерал-лейтенант Йосиф Гурко използва обстановката и превръща разузнаването в настъпление за освобождаването на града.

 

Драгунската бригада извършва обходна маневра и настъпва по шосето Севлиево - Търново. Обстрелвана е от противниковата артилерия, разположена на десния бряг на Янтра южно от града. XVI-а конна батарея на подполковник Ореус заема позиция и след няколко залпа прогонва османската артилерия, като пренася огъня срещу пехотата. Нейният фланг е атакуван от Казанския конен полк. Османските части от 4 000 войника не издържат на удара, изоставят позициите и се изтеглят по направлението към Осман пазар (днес Омуртаг). Преследвани са до свечеряване от Драгунската и Донската казашка бригада.

Към 17.00 часа в Търново влиза първата казашка сотня, водена от княз Алексей Церетели. Пленени са значителни количества боеприпаси и продоволствие.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов