ГДБОП предупреждава : През лятото педофилите увеличават опитите за реален контакт с децата

Животът

07-07-2018, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили

Според анализа на ГДБОП, по време на летния сезон лицата с педофилски наклонности значително увеличават опитите си за осъществяване на реален контакт с деца, с цел блудствени действия. Основният способ, използван от тях за осъществяване на контакт с жертвите, е чрез създаване на фалшиви профили в социалните мрежи, които визуално изглеждат като тези на връстниците им. Предупреждението на полицията е по повод последния случай от петък, когато при специализирана операция, на лаптопа на 42-годишен мъж са открити над 1600 видеофайла, съдържащи брутални сцени на насилие на деца от 0 до 12 години. Установено е, че клиповете са обменяни с други потребители от цял свят, споделящи интересите на мъжа, както и че в дните преди ареста му, е бил изключително активен в изтеглянето на видеомателиалите. 

 

Възрастовата граница, на която децата започват да влизат в интернет, непрекъснато пада. Опасностите за тях са тормоз от връстници, порнография или контакт с педофил в по-тежки случаи. По данни на ГДБОП за 2017 г. са регистрирани над 80 случая на кореспонденция между деца и педофили.

Няма уникална панацея къде дебнат педофилите. Истината е, че където има деца, там има и педофили, предупреждават специалистите. Различни са местата, където могат да осъществят контакт с децата. Все нови и нови са приложенията, които излизат всеки ден. Снапчат е едно такова приложение, което е за чат комуникация, но предлага и възможностите за обработка на снимки. То плени своите потребители с уникалността да изпращат снимки с определена времетраеност. След 5-10 секунди снимката изчезва, но тук стои опасността педофилът да направи скрийншот. Това е  начинът, с който те успяваха да излъжат децата. "Прати ми снимка, която след 5 секунди няма да съществува." Създавайки такъв материал, жертвата започва да бъде изнудвана да се показва отново и отново.

Според експертите популярните снимки селфи са много опасни, защото детето не осъзнава, че на заден фон може да издаде личен адрес, номер или друга информация за него.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)