Великотърновската библиотека представя България в международния проект „G-Book”

Животът

08-07-2018, 10:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В центъра на проекта е темата за половата идентичност

По международен проект „G-Book” – децата читатели и детските колекции”, работи Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Културната институция в старопрестолния град е представителят на България в съвместния проект, който реализира заедно с Италия, Испания, Франция, Ирландия и Босна и Херцеговина. 

„Темата за половата идентичност, която е в центъра на проекта, е нова за България, но става все по-актуална. Чрез книгите хората опознават света и променят своя светоглед. Децата са склонни автоматично да приемат модели, с които да се идентифицират чрез героите в книгите”, поясни за Общинското радио библиотекарят Магдалина Миланова.

Изборът на типично мъжки и дамски професии са сред стереотипите, които чрез книги могат да бъдат обяснени на най-малките. Че не само мъже могат да бъдат пилоти и механици, че не само момичетата могат да работят като медицински сестри и готвачки, обясняват по достъпен начин изданията, подбрани от специалистите. Три тематични колекции с книги, свързани с темата за половата идентичност,  ще обогатят фондовете на общо шест обществени библиотеки. Пътуваща изложба с подбрани заглавия от всяка държава ще бъде организирана от всяка една от страните-партньори. Експозицията ще обиколи държавите, а в старата столица ще бъде експонирана в детските отдели на библиотеката.

Около десет заглавия са подготвили великотърновските специалисти. В рамките на проекта ще бъде подготвена и многоезична колекция с книги, която също ще бъде на разположение на посетителите на културната институция в болярския град. „Диво” на Емили Хюз, „Да разбираме чувствата си” на Сюзън Мартино и „Пиано от картон” на Анета Дучева са сред изданията, включени е проекта „G-Book”. В избраните книги се засягат темите за феминизма, разводите, осиновяването, смъртта – все въпроси и проблеми, които са важни за подрастващото поколение.

Проектът „G-Book” стартира на 1 юни 2017 г. и ще продължи до 28 декември т.г. Целта му е да се направят богати тематични колекции от книги, които да помагат и на деца, и на родители в отговарянето на различни въпроси по дългия път на порастването. Срещи с издатели, представяне на уебсайт на програмата и уъркшоп за изготвяне на хартиени кукли са сред събитията в проекта в старата столица. Днес във филиал „Бузлуджа” бе организирано анимирано четене и рисуване на сюжет по книга от проекта.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов