Над 350 самодейци се включиха в VІ Празник на хляба в Ресен

Мисия

08-07-2018, 16:25

Снимка:

кметство Ресен

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Детската група към Клуб „Ресенски япрак“ повдигна настроението с изпълнение на черкезко хоро

За шеста година в  разгара на жътвата в  с.Ресен се проведе празник на хляба под надслов : „Никой не е по-голям от хляба”. Организатори на празника са Кметство Ресен и Народно читалище „Народна просвета 1874” в партньорство с Община Велико Търново , Общинско радио Велико Търново , Хлебозавод „Яна I”  , ЕТ ”Фоер-Петър Добрев” , и професионалния фотограф от Велико Търново Дeяна Робова. Всички гости  и самодейци бяха посрещнати по стара българска традиция с хляб и сол.

Кметът на с.Ресен Йорданка Колева откри празника и пожела на съставите отлично представяне , а на публиката добро настроение.

Извън конкурсната програма  домакините от Ресен  поздравиха всички присъстващи с представяне на обичая „Семен ден – на щипана пита“ изпълнен от Група за изворен фолклор „Зелен бръшлян, които заедно с ДФГ „Ресненче“  преди седмица спечелиха наградата на журито, златна статуетка и диплом за най-красива народна носия на Националния фолклорен фестивал „Кехлибарен грозд“ село Лозен, общ.Любимец. С огромно удоволствие кмета на Ресен Йорданка Колева  поднесе поздравителен адрес до самодейните  колективи  и им пожела нови творчески успехи и нови пътища за популяризиране на фолклорните ни традиции. Детската група към Клуб за хора и народни танци „Ресенски япрак“ повдигна настроението в салона на читалището  с чудесното си изпълнение на черкезко хоро.За първи път децата  излизат с новите си носии дарени от спомоществователите  „Кристи Мод“-  Яна и Анатоли Георгиеви.

Празникът, бе уважен и от Георги Чукуров –гл.експерт  в Дирекция „Култура , туризъм и международни дейности“ Община Велико Търново, който  поздрави всички , и организатори, и гости и жители  на с.Ресен с прекрасния празник с това ,че сме българи  и трябва да пазим този бит , фолклор и културна идентичност.

Празникът на хляба беше с конкурсен характер в два раздела, в него взеха участие над 350 самодейци.

Раздел  Фолклор с категории : песни , обичаи , танци и индивидуално изпълнение в който взеха участие 29 колектива  и 7 индивидуални изпълнители от 17 населени места , от 11 общини. В категорията „Песни“  компетентното  жури с председател Архимандрит Георгий -  игумен на Преображенския манастир  и членове :  Дияна Джанзова – Председател на Народно читалище „Народна просвета 1874”, Цанка Добрева –худ.р-л на самодейните колективи в читалището в с.Ресен и  Маргарита Деневска – майстор готвач оцениха и връчиха  наградите на заслужилите участници :  Първа награда-плакет на Клуб на пенсионера  „Янтра -96“ с.Писарево, общ. Г.Оряховица ; Втора награда-плакет Тракийска певческа група  при НЧ „Възраждане 1927“ гр.Бургас; Трета награда-плакет на Мъжка фолклорна група „Северняци“ гр Русе ;

В категория „Обичаи“ : Първа награда – село Бабово, общ.Сливо Поле за обичая „Чупене на кравай;

Втора награда –село Алваново,общ.Търговище  за обичая „Седянка“ и  Трета награда – село Деляновци , общ. Свищов за обичая „Еньовден“.

За най –добро индивидуално изпълнение грабна наградата  Стоянка Делева Минева от гр.Бургас, а в категорията „Танци“ Школа за български  народни танци Сръчница“ гр. В.Търново взе призовото място.

Раздел „Кулинария“: Във фоайето на читалището бяха изложени обредни хлябове, баници , мекици , бухти и други производи на хляба, приготвени от читалищата и клубовете на пенсионера участници в празника. Тук наградени бяха: Първа награда – село Алеково,общ.Свищов; Втора награда –град Бургас  и Трета награда село Бабово,общ.Сливо поле. Грамота за атрактивен външен вид на погача получи Ценка Джамбазова от гр.Троян, а грамота за най-добра етновизия на маса село Страхилово. Като за първо участие в кулинарната изложба британската общност в село Ресен получи поощтрителна награда. Поощтрителна награда за запазване на автентични традиционни ястия получи  НЧ „Светлина  1927“ село Царевец, общ. Свищов Наградата на кмета на с.Ресен,  г-жа Йорданка Колева  връчи на село Алваново,общ.Търговище. Председателят на читалището –домакин Дияна Джанзова  награди  Еленка Суванжиева  -председател на Клуб на пенсионера „Вяра“ село Драгижево  за най-добър обреден хляб на кмет или председател на читалище  на населеното място. Наградата на публиката за цялостно участие отиде при НЧ „ Искра 1893“ село Паламарца , общ.Попово.

Читалищното настоятелство връчи благодарствен  плакет  за висок принос за развитие и съхранение на българските традиции в празничната обредност бит и култура на село Ресен на арх. Георгий – игумен на Преображенския  манастир , който е родом от с.Ресен и винаги съпричастен с всички мероприятия в селото.

Гост изпълнители бяха: Танцово студио „ДИНАМИК” при център  за подкрепа и личностно  развитие  Общински детски комплекс гр.Велико Търново,  певицата от село Ресен Валя Гуглева  и възпитаници от  Клуб по спортни танци „Ксани Денс” гр.Велико Търново. Жителите на с.Ресен ,  гостите и участниците  в празника  останаха очаровани и от   изложението  на хлебни  производи  от ресенските фирми -  „Хлебозавод Яна-1” и Едноличен търговец „Фоер” Петър Добрев. В иформационния център на читалището  бе показана  изложба на картини  с цветя и  селски мотиви  на художника  Пламен Бойчев от с.Ресен.

По време на празника всеки можеше да си опита от вкусните ресенски мекици  и  вареното сладко жито за здраве.

Кметът на с.Ресен Йорданка Колева благодари на участниците и на публиката, че и тази година всички заедно доказахме , че „Никой не е по-голям от хляба”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов