Свищовски ученици посетиха Кулинарна академия HRC

Велико Търново Лайф

10-07-2018, 11:59

Снимка:

СПГ "Алеко Константинов"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Бъдещите ресторантьори се запознаха с възможностите за професионално обучение

Бъдещите ресторантьори от Свищовска професионална гимназия „Алеко Константинов“ присъстваха на „Ден на отворените врати” в Кулинарна академия HRC - София. Тя е една от водещите професионални академии, подготвящи кадри в сферата на готварството и ресторантьорството.

Учениците бяха посрещнати от Лидия Дикова – представител на академията, която ги покани в демозалата, предназначена за презентации и кулинарни демонстрации пред студенти от световно известни шеф-инструктори. На ресторантьорите от Свищов бяха презентирани възможностите за професионално обучение в различни програми. За учениците най-голям интерес представляваше програмата „Кулинарни изкуства“, която включва придобиването на базови практически умения за работа в студена и топла кухня, сладкарство и пекарство. В тази програма освен класическите практически занятия обучаващите се имат възможност да работят в реална работна среда във водещи хотелиерски и ресторантьорски вериги в Европа и САЩ.

Посещението продължи с разглеждане на учебната база на Кулинарна академия HRC. На 2500 квадратни метра са разположени 6 кухненски лаборатории. На разположение на студентите са шоколадова работилница, пекарна, демонстрационен ресторант, топла и студена кухни и сладкарска лаборатория. В тренировъчната винарна, компютърна зала и най-голямата кулинарна библиотека в България обучаващите се могат да подобряват теоретичната си подготовка на тема кулинария, храни, напитки и всичко свързано с тях.

На финала на визитата, свищовските ученици имаха възможност да демонстрират придобитите от тях умения в сферата на готварството под наставничеството на водещите шеф-инструктори на академията. Шеф Виктор Станиславов презентира приготвяне на ронливо маслено тесто, от което оформи дребни сладки. Следвайки неговите указания, учениците се справиха успешно с възложената задача и след 10 минути се насладиха на своите кулинарни изделия.

Вълнуващият ден даде възможност на млади готвачи от СПГ „Алеко Константинов“ да се срещнат с едни доказани професионалисти, да видят възможности за бъдещо развитие и още веднъж да се убедят, че професионалното образование е път към сбъднати мечти!

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов