Животновъди стягат национален протест в петък край Търново - velikotarnovo.utre.bg

Животновъди стягат национален протест в петък край Търново

11 юли 2018, 15:14 | Мария Христова
  • Снимка:
    pixabay.com

Може да блокират пътя София – Варна при Шереметя

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация / НОКА/ организира протестни действия на 13 юли, петък, от 11.00 часа на пътя София – Варна, в участъка при село Шереметя. Очаква се да присъстват над 1 500 фермери от цялата страна. Някои от тях ще докарат и животни. Животновъдите ще изразят недоволството си като разливат мляко на пътя. Възможно е да ограничат движението на автомобилите по главния път.

Исканията на организацията са за по-висока ставка за de minimis – 20лв/животно, защото сега готвената ставка е 5 лв и 40 лв. на глава добитък за тези, които попадат в общините с въведена карантина. Искат се  компенсации заради Наредба 3 за директните плащания, тъй като от Министерството на земеделието, храните и горите готвят нова, която ще обвърже фермерите отново с фактури.

Протестиращите ще искат и отпадане на цялата Наредба 3, и оставки на зам.-минитър Цветан Димитров и двама директори на дирекции в ресорното ведомство – Георги Праматаров, директор на дирекция „Директни плащания и идентификация на земеделските парцели“, и д-р Златка Възелова, директор на дирекция „Животновъдство“, довели до задълбочаващата се криза в сектора.

Следващият национален протест на НОКА ще бъде на 18 юли пред Министерски съвет.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета