Рекорден приход от 89 000 лв. отчита за полугодието МДТ

Животът

12-07-2018, 10:19

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектаклите са били аплодирани от 12 401 души публика

С рекорден приход от близо 89 000 лв. завърши първото полугодие на 2018 г. екипът на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. За първите шест месеца на годината са изиграни 84 представления, което също е най-добро постижение за последните около 30 г. на храма на Мелпомена в старата столица. Спектаклите са били аплодирани от 12 401 души публика.

„Активният творчески сезон за нашия театър още не е приключил. И драматичният, и музикалният отдел ще продължат да играят активно през целия месец юли, когато предстои и участието ни в „Сцена на вековете” на крепостта „Царевец” с мюзикъла „Криворазбраната цивилизация”. Ще почиваме само за три седмици през август”, обясни директорът на МДТ Васил Вълчев. Той посочи, че по приходи от продажба на билети и брой изиграни спектакли театърът е надминал същия период на 2017 г., който е най-силен за МДТ досега. Тогава сме приключили полугодието с 87 000 лв. приход. Ще се постараем да запазим същия ръст на продажбите до края на годината и съм убеден, че дори ще ги увеличим, защото второто полугодие винаги е по-силно от първото, каза още театралният шеф.

От началото на годината артистите от МДТ са изиграли 43 представления в турне пред 7396 зрители. Посетили са 24 града в страната, като в някои от тях са играли по 2-3 пъти. На сцената във Велико Търново са излизали с 41 представления, а публиката наброява 5005 души.

През сезона търновските артисти са играли общо 18 заглавия, като седем от тях са на драмата, пет на оперетата, два концерта и три детски постановки. Това показва, че сме успели да постигнем търсения баланс между двата художествени отдела в театъра, отчете Васил Вълчев. Четири са новите заглавия в афиша. През февруари на сцена излезе историческият спектакъл „Духът на поета” по Стефан Цанев с режисьор Антоний Цонев. През април бе премиерата на оперетата „Баядерка” на Калман с режисьор Петко Бонев и диригент-постановчик Игор Богданов. През май търновските артисти зарадваха малките си почитатели с „Пипи Дългото чорапче” по обичания роман на Астрид Лиднгрен, поставен под режисурата на Стефан Методиев. През юни зрителите аплодираха за първи път авторския спектакъл „Музикантът” на търновския драматург Любен Босилков - Ройс. Поставени са и два концерта – за празника на Велико Търново и за Деня на Европа, а техен диригент-постановчик е Игор Богданов.  

Мюзикълът „Криворазбраната цивилизация” е донесъл най-много приходи на театър, а след него се нарежда оперетата „Баядерка”. Тези два спектакъла оглавяват и класацията за брой зрители. От заглавията на драмата най-играни са „Няма да платим”, „Духът на поета” и „Величието Асеневци”, както и детските спектакли „Тримата братя и златната ябълка” и „Карлсон и Дребосъчето”.

 

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов