45 състезатели ще участват в VІ-то издание на Планинско рали „Раховец - Лясковец“

Спорт

12-07-2018, 14:31

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Надпреварата се организира за шеста поредна година

45 състезатели са подали заявки за участие в Планинското рали „Раховец – Лясковец“, което ще се проведе на 14 и 15 юли (събота и неделя). Състезанието е ІV кръг от Републиканския шампионат по планинско изкачване. Надпреварата се организира за шеста поредна година от СККА „Етър Рейсинг“ – Велико Търново, Българската федерация по автомобилен спорт, Община Горна Оряховица и Община Лясковец.

„Интересът към планинските ралита непрекъснато нараства. Тази година имаме рекорден брой състезатели, заявили участието си и те са едни от най-добрите пилоти в страната“, заяви директорът на ралито Димитър Стефанов и председател на „Етър Рейсинг“. „Първите 10 състезатели от стартовия списък са доста сериозни конкуренти. На трасето ще излязат миналогодишният победител в шампионата Юлиян Телийски, завърналият се от Румъния Любен Каменов и Христо Манолов, който е първият победител в Лясковец през 2013-та година. Сред участниците е Стефан Стоев (Боженци), който ще стартира с много атрактивен автомобил, коментира спортният директор Валентин Бонев.

„Състезанието всяка година набира сила и това го доказва и броят на състезателите, заявили участието си на старта. Подобно партньорство между двете общини в такъв вид състезания могат само да доразвият спорта. Благодаря на Българската федерация по автомобилен спорт и „Етър Рейсинг“ за това, че за шеста поредна година ни се доверяват и се спират на това трасе, защото който не е организирал, само той не знае каква голяма отговорност е провеждането на такова състезание“, каза инж. Добромир Добрев, който заедно с кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова са председатели на Организационния комитет на ралито.

На 14 юли (събота) в Горна Оряховица ще се проведе административния и техническия преглед, а официалното откриване е насрочено за 12.00 ч. След откриването участниците ще бъдат изведени до състезателното трасе в Лясковец, където ще се проведат тренировки в три манша. Стартът на състезанието ще бъде на 15 юли (неделя) от 11.00 ч. Автомобилите ще стартират пред централния вход на стадиона в Лясковец и ще преминават по трасе с дължина 3 350 м. финалът е на километър над Петропавловския манастир.

„Трасето, по което ще преминат състезателите е много технично, има много завои, някои от тях са обратни, има и прави участъци. Асфалтът е много хубав, хлъзгав е и именно на него може да си проличи майсторството на пилотите. Трасето е застраховано и отговаря на всички изисквания на БФАС. Много стриктно ще се спазват и мерките за безопасност. Надяваме се всичко да премине безаварийно, времето също ще бъде добро, така че ще се получи един хубав спортен празник“, коментираха организаторите на състезанието.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)