Илияна Йотова ще е гост на откриването на Международния летен семинар във ВТУ

Животът

13-07-2018, 07:46

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

103 са участниците от 33 държави

Вицепрезидентът Илияна Йотова пристига в старата столица за откриването на Международния летен семинар по български език и култура. 41-вото издание стартира на 16 юли. 103-ма студенти, преподаватели, докторанти преводачи, банкови и държавни служители, адвокати, писател и театрален педагог ще участват в занятията. Те са от 33 държави на континентите Европа, Азия и Северна Америка, съобщи ректорът на   Великотърновския университет проф. Христо Бонжолов.  Семинарът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на общините Велико Търново и Неделино.

Осемнадесет от участниците са от предходни години. Най-младите  са 19-годишни студенти от Китай, САЩ и Армения, а най-възрастните Уолтър Елия от Англия, на 66 години –  и писателка от Ирландия. Най-многобройна от 10 души е групата от Германия. Следват я Русия, Полша и Украй. По 6 представители имат Гърция, Италия, Румъния, Япония и САЩ. За първи път в семинара ще участва търновката Дияна Георгиева. Тя възпитаник на ОУ „Бачо Киро”, в момента е студентка е във Флорида, поясни ректорът.

Практически занятия, фонетични, граматически и лексикални упражнения, специализирани семинари и кръгли маси включва триседмичната програма на семинара. Участниците изучават български народни хора и песни, запознават се със съвременното българско кино, изобразително изкуство и етнография. Ще бъдат организирани екскурзии до Свищов, Арбанаси, Трявна и етнографския комплекс „Етъра”. По нов проект ще бъде представена фолклорната област Родопи. По традиция семинарът приключва с почивка в черноморски курорт, допълни проф. Бонджолов.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов