Боксов клуб „Локомотив“ спечели проект за спорта като превенция на различните зависимости

Спорт

14-07-2018, 15:00

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът ще се финансира от Министерство на младежта и спорта

Боксов клуб “Локомотив“ в Горна Оряховица спечели проект „Спортът като средство за личностно развитие и превенция на рискови поведения“. Проектът ще се финансира от Министерство на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл.10А от Закона за хазарта.

Целта му е да се популяризират ползите от спорта за справяне с агресията, за превенция на различни видове зависимости, за изграждане на личностни и социални качества у младежите, отдалечаващи ги от рискови поведения. Проектът ще обхване както Горна Оряховица, така и някои съседни общини.

Предвидено е провеждането на няколко мащабни информационни кампании, съпровождани от интерактивни демонстрации на открити обществени места и училища в Горна Оряховица, отбелязване на 12-ти август – Ден на младежта и други. В рамките на проекта през август ще се проведат 4 информационни кампании. Първата от тях е „Спорт срещу тютюнопушенето“, която се предвижда да бъде в парк „Пролет“. В продължение на два дни, деца от боксовия клуб ще направят открити тренировки и демонстрации в парка, заедно със своите треньори. Ще бъдат раздавани и информационни материали за вредата от тютюнопушенето. Също двудневна ще бъде и кампанията „Спорт срещу алкохол и наркотици“, която се предвижда да се проведе в парк „Детски кът“. И там ще има демонстрации на младите боксьори, както и информационен пункт. В две поредни съботи ще се проведе кампанията „Спортът като здравословен начин на живот“, която предвижда походи до хижа „Божур“ и занимания на открито. Четвъртата кампания „Спорт за справяне с агресията“ ще се проведе на пл. „Георги Измирлиев“ и също ще бъде интересна и атрактивна, с много демонстрации.

„Идеята на всички тези кампании и като цяло на проекта е да се популяризира спорта като средство за превенция на различните зависимости, както и да се осигури свободен достъп до тренировъчните съоръжения на боксов клуб „Локомотив“, сподели председателят на Управителния съвет Анастас Начев.

В рамките на проекта ще се проведе също и информационна кампания в училищата в региона, а на Денят на младежта – 12 август ще бъде отбелязан на Арбанаси.

Към момента е сформиран административен екип от ръководител Анастас Начев, координатор Свилен Русинов и финансист Мариана Димитрова. Проведени са първите подготвителни срещи и организационни дейности, за което екипа е получил потвърждение за сътрудничество от представителите на местните институции. През месец юли тече селектирането на младежи-мултипликатори, които предстои да преминат обучение за разпознаване на различни видове зависимости, за работа със създадените информационни материали и други спомагателни дейности.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов