Рекорден брой автомобили стартират в Планинското състезание „Раховец Лясковец 2018”

Спорт

14-07-2018, 13:52

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На трасето ще излезе и миналогодишният победител в шампионата Юлиян Телийски

40 автомобила ще застанат утре на старта на шестото издание на Планинското състезание „Раховец Лясковец 2018”. Надпреварата е ІV кръг от Републиканския шампионат по планинско изкачване. Организатори на състезанието са СККА „Етър Рейсинг”, БФАС, Общините Горна Оряховица и Лясковец.

Днес участниците и техните автомобили преминаха административно-технически преглед в Горна Оряховица. Състезанието бе официално открито от кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, който пожела на пилотите безаварийно каране и успешно представяне в надпреварата. Състезателите бяха приветствани и от кмета на Община Лясковец д-р Ивелина Гецова, която ги увери, че и тази година са осигурили много добри условия по трасето и пожела успех на всички.

След откриването, състезателите, водени от пилотираща кола, бяха изведени до състезателното трасе в Лясковец, където ще се проведат тренировките в три манша.

Същинската надпревара е утре, когато автомобилите ще се състезават по пътя от стадиона до манастира „Св. Св. Петър и Павел”. На трасето ще излязат миналогодишният победител в шампионата Юлиян Телийски, завърналият се от Румъния Любен Каменов и Христо Манолов, който е първият победител в Лясковец през 2013-та година. Сред участниците е Стефан Стоев (Боженци), който ще стартира с много атрактивен автомобил.

Дължината на трасето е 3 350 м и е едно от най-атрактивните и най-техничните в България. То е напълно подготвено и обезопасено. Трасето е застраховано и отговаря на всички изисквания на БФАС. Много стриктно ще се спазват и мерките за безопасност. По цялата му дължина са определени зони за зрителите и зони, забранени за публика. Взети са всички мерки за сигурност.

Стартът на състезанието ще бъде даден в 11.00 ч. Награждаването на победителите ще се състои в района на стартовата линия.

 

В първото издание на Планинско състезание „Раховец Лясковец“ през 2013 г, най-доброто време е било 2.15. 60 м., през 2014 г. постижението на победителя Любен Каменов е 2.04.14 м. През

2015 г. състезанието се проведе при дъжд, затова и няма подобрение на времето, но в третия манш на тренировките е постигнато 2.06.22 м. рекордното постижение, което и до сега стои е поставено през 2016 г. пак от Любен Каменов, който на тренировките в един от маншовете постига резултата 2.02.95 м., а на състезанието времето е подобрено на 2.02.84 м. Сега състезателите ще имат възможност да атакуват рекордния резултат. През 2017 г. трасето бе намалено на 2 500 м. и регистрираните резултати са по-слаби.

В първото издание на Планинско състезание „Раховец Лясковец“ през 2013 г. стартират 33 състезатели, през 2014 г. те са 26, 2015 – 29, 2016 г. състезателите са 34, през 2017 г. на старт застават 33 състезатели. През 2018 г. ще стартират 40 пилоти, което е рекорден до сега брой.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов