Търновският музей отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски

Велико Търново Лайф

16-07-2018, 09:26

Снимка:

архив

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Прожектират филма на Горан Благоев „За Левски и вярата”

По повод 181 години от рождението на Васил Левски на 18 юли 2018 г. Регионален исторически музей-Велико Търново ще отвори за безплатни посещения експозициите си,  свързани с последните дни от живота на Апостола на свободата – музей „Възраждане и Учредително събрание” и музей „Затвор”.

През целия ден в музей „Възраждане и Учредително събрание“ ще бъдат прожектирани филми, свързани с живота на Левски,  дарени от Национален музей „Васил Левски”, град Карлово. Прожекциите ще започнат в 10,00 часа.

Филмът „За Левски и вярата” е с продължителност 15 минути, сценарист и режисьор е Горан Благоев. Документалната лента е посветена на една малко известна страна от живота на Левски - връзката му с православната вяра. Филмът обрисува Апостола като първия възрожденски българин, който въвежда революционната символика - кръстът и Евангелието и проследява връзката на православната вяра и християнските ценности с цялостната философия на великия българин.

Филмът „Черна легенда” е с продължителност 50 минути. Сценарист е Георги Мишев, режисьор Дочо Боджаков. Той е посветен на темата за предателството на Левски и задава въпроса – кой е всъщност предателя? Един филм, представящ отговорности и ценности, добросъвестност и стремеж към свобода, но и човешка нетърпимост, злоба и клевети.

Филмите, оспорващи установени във времето твърдения и поставящи въпроси, несъмнено ще провокират публиката. Всеки един от зрителите ще открие нещо ново и различно, нещо за себе си и ще погледне на Левски и хората около него по различен начин.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)