Държавна опера-Русе представя „Луд гидия” на 3 август на Царевец

Велико Търново Лайф

17-07-2018, 09:34

Снимка:

Държавна опера Русе

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представлението е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов

Представлението на „Луд гидия”  е посветено на 100 години от рождението на либретиста Иван Генов, който подтиква Парашкев Хаджиев да напише музика по сюжета на стихотворението на големият български класик Пенчо Славейков. Това се случва, след като Пенчо Славейков е обявен за буржоазен поет и върху името му тегне мълчание. Режисьор на постановката е проф. Павел Герджиков.

Първо дирижиране на това заглавие прави и 25-годишният Димитър Косев, който, макар и млад, успя да си извоюва име в музикалните среди на професионалист от много висока класа.Колоритът на най-българското време е пресъздаден от майстора на сценографията Иван Токаджиев.

Пъстрите костюми на Цветанка Стойнова и мултимедията създават впечатление за българска черга – златно жълто, червено, синьо и зелено. Цветовете и красивата музика на Парашкев Хаджиев, типичната българска история, която е сътворена от либретиста Иван Генов – история за еничари, разделени братя, за любов и чорбаджии, жътвари, косачи, овчари, ще ни пренесат назад във времето в един свят, емоционален и близък на всички нас. В спектакъла участва и съставът на емблематичния за град Русе фолклорен танцов ансамбъл „Найден Киров”. „Участието на Русенска опера във фестивала „Сцена на вековете” на 3 август с българско оперно заглавие е израз на дългогодишния ангажимент на Държавна Опера Русе към опазване на българската култура и традиции. Премиерният спектакъл, който се състоя на 19 февруари 2018 г., на възродената българска опера „Луд Гидия” от Парашкев Хаджиев, предизвика небивал интерес в Русе, където билетите бяха изкупени седмици по-рано. Представянето на постановката пред софийската публика на 17 май на сцената на Националната опера и балет се превърна в едно от събитията на сезона”, споделят от културната институция.

Спектакълът „Луд гидия“ започва от 21 часа на 3 август на крепостта Царевец като част от програмата на летния сезон на българскит оперни театри „Сцена на вековете“.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов