Левски превръща малка Горна Оряховица в едно от основните звена на борбата за свобода

Велико Търново Лайф

18-07-2018, 11:41

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Горнооряховчани отбелязаха 181 години от рождението на Апостола

С ритуал пред паметника на Васил Левски в Горна Оряховица бе отбелязана 181-та годишнина от рождението на Апостола. На почетен караул пред паметника застанаха военнослужещи от военно формирование 22 790. Стихотворение за Левски изпълни 6-годишният Мартин Георгиев от ДГ „Ален мак“.

На честването по повод годишнината от рождението на Апостола, присъстваха кметът инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Йорданка Кушева, представители на политически партии, на обществени организации, представителни групи от детски градини, граждани.

"В Букурещ през 1869 година, заедно с Любен Каравелов, Левски взема участие в създаването на Българския революционен централен комитет, който има за цел окаже съдействие за политическа и идейна подготовка на българската национална революция. След като се завръща на родна земя, Апостолът преминава през много български селища. Увличайки най-добрите българи след себе си, той успява да създаде революционен комитет в почти всяко кътче на родината, убеден, че "Нашето дело зависи от нашите собствени усилия“. Един от революционните комитети е в нашия град. С помощта на своите горнооряховски съидейници – Петър Арнаудов, Вичо и Сидер Грънчарови – Васил Левски превръща малка Горна Оряховица в едно от основните звена на борбата за свобода", каза пред паметника на Апостола директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. 

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски бяха поднесени от името на народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва; Съюза на ветераните от войните; Съюз на военноинвалидите и военно пострадалите, от политически партии, обществени организации и граждани.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов