Директорски болничен бави наказания за инцидента в детска градина, при който пострада момиченце

Поради излизане в отпуск за временна неработоспособност на директора на горнооряховската ДГ „Бодра смяна“, процедурата по налагане на дисциплинарно наказание не може да завърши, тъй като съгласно Кодекса на труда за времето, през което лицето е в отпуск, сроковете за налагане на наказание спират да текат. Това съобщават от Община Горна Оряховица, като уточняват, че след явяване на директора на работа, процедурата по налагане на законовата санкция ще продължи. Същото се отнася и за медицинската сестра, която към момента пък е в законоустановен годишен отпуск, заявен и разрешен преди датата на инцидента.

Злополуката станала в края на юни, като от детското заведение първоначално опитват да прикрият информацията за ранено дете. Не е извикана Спешна помощ, въпреки травмата на момиченцето, а директорката дори не е уведомила община Горна Оряховица за инцидента.

В злополучния ден необезопасен шкаф пада върху лицето и тила на момиченцето, след като то понечило да си вземе конструктор от опасната мебел. По твърдение на родителите в момента на инцидента в занималнята не е имало учител, а децата са гледани от помощния персонал. Детенцето е претърпява операция. Фрактурата на носа се оказва много тежка, тъй като момиченцето е с два счупени хрущяла, освен това е травмирано от преживяното.

По повод инцидента, от Община Горна Оряховица предприеха незабавни законови действия. Взети са писмени обяснения от директора на ДГ „Бодра смяна“ Жанета Иванова-Атанасова. След депозирането им в деловодството на Общината, е започната процедура по дисциплинарно наказание по Кодекса на труда. В нейния ход са събрани сведения и становища от експерти, Обществения съвет към детската градина и Регионалното управление на образованието – Велико Търново. Внезапното заболяване на директорката обаче възпрепятства развоя към настоящия момент.

Родители, чиито деца посещават услугите на заведението настояха неотдавна за оставката или дисциплинарното уволнение на директорката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов