Асансьор качва любителите на гледки до Патриаршията на Царевец

Велико Търново Лайф

18-07-2018, 17:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Съоръжението е допълнителна лятна атракция

Асансьор качва любителите на фотографията на върха на Царевец. Съоръжението е допълнителна атракция, която туристите могат да използват, за да направят уникални панорамни снимки на Старата столица, или просто да се насладят на гледката. Асансьорът се намира в Патриаршията музей „Възнесение Господне“ и отвежда до самия й връх.

Цената на атракцията е само 2 лева, като допълнително се заплаща и входен билет за крепостта на Асеневци.

Отскоро тръгна и туристическото влакче, което за поредна година ще се превърне в един от летните хитове във Велико Търново. Тренът е съставен от локомотив и два вагона, които са еднакво привлекателни както за малки, така и за големи. Влакчето предлага 40-минутна разходка покрай най-големите исторически забележителности, които привличат стотици хиляди туристи от цял свят всяка година.

Транспортната атракция пътува от сряда до неделя, на всеки час между 10,00 и 18,00 ч. Билетът е 2 лева в едната посока и 4 лева за цял курс.

Влакчето потегля от площад „Велчова завера“, където е войнишкият Паметник на обесените. Оттам пътуващите се спускат по улица „Иван Вазов“ и покрай стария турски конак /днешен музей „Възраждане и Учредително събрание“/ достигат до площад „Цар Асен I”. След панорамната гледка към крепостите Царевец и Трапезица, от които повече от два века Асеневци и техните наследници са управлявали Второто българско царство, влакчето достига до църквата „Свети Четиридесет мъченици“, строена от цар Иван Асен II. Обиколката продължава в старинния квартал „Асенов“, където една след друга се редят забележителности като Владишкият мост, Шишмановата баня от късния XIV век, средновековните църкви „Св. св. Петър и Павел“ и „Св. Иван Рилски“.

В летните жеги туристите могат да се разхладят по пътя под сенчестия североизточен склон на Царевец, по който влакчето излиза точно под Балдуиновата кула. От едната страна пътуващите виждат внушителната източна стена на крепостта, а от другата е хълмът „Света гора“, където е била Търновската книжовна школа. Крайна точка е разклонът до моста в квартала под ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. На връщане влакчето отново минава покрай историческите паметници и светини, като предлага отлична панорамна гледка към старата част на Велико Търново.

Тренът бе закупен през 2012 г. по проект на Община Велико Търново за туристическа инфраструктура и атракции.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)