Велико Търново почете Апостола на свободата Васил Левски - velikotarnovo.utre.bg

Велико Търново почете Апостола на свободата Васил Левски

18 юли 2018, 19:10 | Velikotarnovoutre

Велико Търново отбеляза 181 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. С военен ритуал бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Дякона, намиращ се в центъра на Старата столица. Пред обществеността бе припомнено, че на роденият на 18 юли 1837 година Васил Иванов Кунчев е сред най-големите български герои, а делата му, безрезервната обич към България и себеотрицанието му в името на Отечеството му отреждат най-високо стъпало в родния националния пантеон.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха заместник-кметът на Старата столица проф. Георги Камарашев, представители на държавни и образователни институции, организации и сдружения, ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов, общински съветници, много великотърновци и гости на града. За живота, делото и ролята на Дякона говори доц. Марко Златев от НВУ „Васил Левски“.

Ема Колева и Павел Люцов от клуб „Млад възрожденец“ произнесоха есето „Плача за Левски“, отличено в Националния литературен конкурс „Паметта за Левски днес“.

По случай 181-годишнината от рождението на Апостола ще бъде излъчена прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“. Програмата ще започне в 21,30 ч. тази вечер и ще може да бъде наблюдавана от площад „Цар Асен I“.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета