Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации - velikotarnovo.utre.bg

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации

20 юли 2018, 16:18 | Velikotarnovoutre

Заседание на  Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации се проведе днес във Велико Търново. То бе открито от областния управител проф. д-р Любомира Попова. Комисията бе запозната със ситуацията и предприемането на мерки за предотвратяване проникването на заболяванията Инфлуенца (грип) по птиците, Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете на територията на областта.
Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Станимир Спасов запозна присъстващите с характеристиките и разпространението на тези заболявания. „Грипът по птиците носи сериозни финансови загуби. Основните мерки за недопускане на неговото разпространение са мерките за биосигурност и ефективното осигуряване транспорта при придвижването на животните.

Чумата по дребните преживни животни се появява за пръв път у нас, тя е изключително опасно заболяване, не се налагат карантини и не е удачно прилагането на жива ваксина. Основната превантивна мярка за област Велико Търново е недопускането за навлизане на животни. Африканската чума по свинете първо тръгва от Грузия, навлиза в Полша, като последната понася сериозни финансови загуби. Основните мерки са за биосигурност на свинефермите и правилно организирана дейност на ловните организации. Концесионерът на пристанището в град Свищов се е ангажирал да изгради дезинфекционна площадка”, каза д-р Спасов.

„Поставянето на  електропастири, разрешения за индивидуален лов и премии за отстреляни диви свине са допълнителните мерки, които са взети от Регионална дирекция по горите – Велико Търново”, каза директорът Николай Николов. Той уточни, че считано от 19.07.2018 г. е налице и забрана за събиране на трюфели.
В срок до 27.07.2018 г. трябва да се свикат всички общински епизоотични комисии с цел предприемане на необходимите мерки по изпълнение на Заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите във връзка със заболяванията, като се осъществи и своевременна обратна връзка с Областната комисия за борба с епизоотични ситуации относно предприетите мерки. Трябва да се обърне особено внимание на ловните дружини за необходимите действия, както и да се извършват стриктни проверки на транспортните средства, превозващи дивеч, живи животни, птици и фуражи.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета