Апелативният съд върна дело за отнемане на имущество за 3.6 милиона на Георги Вълев

Великотърновският апелативен съд отмени определение на Окръжен съд – Велико Търново, с което са оставени без разглеждане като процесуално недопустими предявените от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество срещу Георги В. В., Анелия С. В. и „Поликомерс-Г“ АД – Велико Търново, искове с правно основание за отнемане в полза на държавата на тяхно имущество на стойност 3611 269,87 лева. Производството по делото е прекратено, информират от пресцентъра на Апелативния съд във Велико Търново.

Срещу определението на Окръжен съд – Велико Търново е била подадена частна жалба от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, с която е направено оплакване, че същата е незаконосъобразна, на основание на което в Апелативен съд – Велико Търново е образувано дело, разгледано в закрито заседание.

Въззивният съд намира, че Окръжен съд – Велико Търново неправилно е приел, че срокът от 10 месеца, регламентиращ извършването на проверка от органите на комисията е преклузивен, и в рамките на този срок проверката по закона не само трябвало да е приключила, но и да е взето от Комисията решение за внасяне в съда на иск за отнемане на имущество, на което и основание е определил иска за недопустим и е прекратил делото.

В мотивите към своето определение, съставът на Апелативен съд – Велико Търново посочва, че срокът за предварителната проверка не преклудира възможностите за доказване, нито погасява правото на държавата да иска отнемане на съответно имущество. Преклузивен е срокът за упражняване правото на иск, а правото на държавата да отнеме имущество, придобито от престъпна дейност е материално потестативно право, за което законът е предвидил 25-годишна погасителна давност, която тече от придобиване на имуществото чрез престъпна дейност. То се упражнява по съдебен ред и процесуална предпоставка за упражняване на това право пред съда е влизане на осъдителна присъда в сила, обясняват от пресцентъра на Апелативния съд във Велико Търново. От там уточняват, че с оглед посоченото, той е отменил определението на първоинстанционния съд и е постановил да се върне ГРД 94/2018 на Окръжен съд – Велико Търново за продължаване на съдопроизводствените действия.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов