Заработи новият военен завод край Лясковец, набират се още кадри

Мисия

21-07-2018, 13:08

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Заработи новият военен завод край Лясковец, информира „Борба“. По данни на местното кметство в пълен капацитет предприятието „Армако“ ще поддържа над 200 работни места, като сега са заети половината от тях. Новата фабрика, която ще развива съпътстващо производство за военната промишленост, ще носи и солидни приходи в местната хазна под формата на данъци и такси.

В момента тече и набирането на още кадри. Новото предприятие е разположено на площ от 14 дка в близост до завод „Аркус“ на пътя в посока Елена. С решение на Общинския съвет в Лясковец преди година бе одобрено изменението в подробния устройствен план за района, с който там се оформя нова промишлена зона. Вложението в новия завод е от компанията „Армако“, която е със седалище в София. Проверка на „Борба“ е показала, че „Армако” АД е собственост на Дмитрий Илов, син на бившия посланик на България в Либия Кръстьо Илов, който беше за кратко и изпълнителен директор на държавната „ТЕРЕМ”. Дмитрий Илов заедно с още двама българи е акционер в руската „Российский промышленный банк”.

За нуждите на производството е построена едноетажна сграда с площ от 2400 кв. м, а към нея има триетажна административна част с кафе-аперитив. Инвеститорите са оборудвали производството с лазерни и машини с цифрово-програмно управление, изградени са вътрешнозаводска пътна мрежа, електропроводи, водопроводи и канализация. С отварянето на новото предприятие започва и чувствително покачване на доходите в най-малката община от Триградието, а към Лясковец поглеждат и още инвеститори.

Освен познатата досега индустриална зона, в Лясковец са се оформили още две – едната е на околовръстното шосе, а другата – в посока селата Честово и Козаревец. Това се прави заради интереса към региона от страна на бизнеса. Основният проблем за града обаче си остава липсата на работна ръка.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов