Проф. Йеомен: Архитектурата „седи” на три стола - изкуството, науката и търговията

Животът

21-07-2018, 16:43

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Професорът е член на журито за конкурса за нов градски център на Велико Търново

Архитект Андрю Йеомен – преподавател в различни университети във Великобритания и като гостуващ професор в Кралската академия на изкуствата в Копенхаген, е член на международното жури за архитектурния конкурс за нов градски център на Велико Търново, обявен по инициатива на кмета Даниел Панов. Със своя богат опит от участието си в мащабни градоустройствени програми и архитектурни програми в Дания /Общ устройствен план на Копенхаген/, Хърватия /Загреб/, Босна и Херцеговина /възстановяването на Мостар/ и други европейски държави проф. Йеомен ще помогне за избирането на най-доброто решение за територията на Старото военно училище.

„Най-достойните проекти биха били тези, които са част от историческия контекст и предоставят контраст, чрез който този исторически контекст да бъде оценен, бидейки твърдо част от бъдещата технология“, подчертава проф. Андрю Йеомен. По думите му, международният конкурс - добре организиран, с добре дефинирана кратка информация и добри експерти за оценяване, може да бъде както ефективен, така и жизнеспособен метод за реализацията на толкова мащабен проект като този във Велико Търново.

На въпрос кои предложения на участниците би оценил високо, проф. Йеомен отговаря, че концепциите за дизайн трябва да го очарова със съчетаването на  новаторското мислене и историческото наследство. „От моя гледна точка, архитектурата е професия, която „седи”, може би неудобно, на три стола: на изкуството, науката и търговията. Ясно е, че повечето от архитектите могат да свържат само два от тези атрибута. Мисля, че върхът на пирамидата се вижда само от успешните архитекти, които свързват и трите атрибута“, завършва проф. Йеомен.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов