СЦДП публикува брошура с указания и правила срещу чумата по свинете

Мисия

23-07-2018, 09:00

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

„Уважаеми ловци, помогнете да не допуснем Африканската чума по свинете в България", апелират от предприятието

Информационна брошура с указания за прилагане на основни правила и мерки при ловуването на дива свиня публикува Северноцентралното държавно предприятие. Мерките се основават на европейската практика за недопускане появата и разпространението на африканската чума по свинете в България. Все още това заразно вирусно заболяване не е установено на територията на страната, но опасността да бъде пренесено от съседните държави е близка и реална. Огнища на африканска чума по свинете вече има на няколко места в съседна Румъния, някои от които са само на около 60 км от пределите на България.

Брошурата е предназначена за членовете на ловните сдружения и ловните дружинки, отговорни за стопанисването и опазването на дивечовите популации.

„Уважаеми ловци, помогнете да не допуснем Африканската чума по свинете в България“, се казва в публикуваното на сайта съобщение.

От предприятието обясняват, че това е тежка вирусна инфекция при домашни и диви свине, която е смъртоносна за тях, но не представлява опасност за други животински видове и за хората. Човекът е съществен фактор при разпространението на това заразно вирусно заболяване, което наред с въздействието върху дивата свиня може да доведе до сериозни икономически последици за свиневъдството.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов