Над 8 млн. лв. задължения са събрали данъчните в областта за половин година

Мисия

24-07-2018, 07:21

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

8 140 025 лв. са просрочените данъчни и осигурителни задължения от длъжници на територията на Великотърновска област за първото полугодие. Общите постъпления в хазната от длъжници за шестте месеца на територията на мега дирекцията са в размер на 39 679 335 лв., след предприети действия от публичните изпълнители на агенцията. Това е резултатът от проведените на територията на цялата дирекция срещи и телефонни контакти с 421 длъжници със задължения към хазната в размер над 50 000 лв. Изпълнителите на НАП – В. Търново, и това лято посещават търговските обекти и изземат парите от касите на длъжници, които не плащат доброволно задълженията си към бюджета и отказват контакт с Агенцията.

Проведените срещи в областта са 14. От началото на годината 156 фирми на територията на Териториалната дирекция във В. Търново са получили разрешение за неотложни плащания, а в региона броят им е 22. Това позволява на фирмите да ползват за дейността си част от постъпващите по запорираните им сметки суми, като останалата част отива за погасяване на задълженията им към бюджета. За първата половина на 2018 г. са наложени и 120 възбрани на недвижими имоти и 249 запори на движими вещи, собственост на длъжници – МПС, земеделска техника, машини и др.

Проведените търгове в търновската дирекция за полугодието са 192, вследствие на които в хазната са внесени 1 095 726 лв. Публичните изпълнители от областта са организирали 72 търга и са събрали от тях 89 069 лв. В общата сума влизат приходи от продажби на поземлени имоти, движими вещи, моторни превозни средства и др.

През първите шест месеца са проведени и 31 продажби на конфискувано имущество, от които в хазната са постъпили общо 426 869 лв.

От НАП съветват хората и фирмите с временни затруднения при плащане на задълженията си, да потърсят контакт с публичните изпълнители на агенцията, за да бъде намерен начин за тяхното разсрочване и да се избегне налагането на принудителни мерки за тяхното събиране. Съветват ги и да не забравят да проверяват дали са платили задълженията си към държавата, за да не се окажат с блокирани банкови сметки и да изпаднат в невъзможност на картови разплащания.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)