Министър Нанков : През септември стартира проектирането на отсечката до Велико Търново на АМ „Хемус”

Мисия

26-07-2018, 10:00

Снимка:

МРРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

През август проектират изграждането на трасето Плевен - Ловеч

Добра новина съобщи за Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. При инспекция в Габрово Нанков информира, че през август стартира поръчката за изграждане на АМ Хемус в отсечката между Боаза и разклона Плевен - Ловеч (52 км), а през септември - тази за проектиране и изграждане на отсечката до Старата столица (85 км).

„В рамките на следващите месеци ще бъдат обявени обществени поръчки за строителството на още 137 км от АМ „Хемус“, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „През месец август стартират тръжните процедури за строителството на 52 километра от аутобана между п.в. „Боаза“ и разклона за Плевен и Ловеч, за да може през следващата година да започне и реалното строителство. През септември очакваме да бъде обявена и процедурата за още 85 км от АМ „Хемус“ - до Велико Търново“, обясни министърът.

Министърът съобщи още, че 30% от строителството на 9,3-километровия участък от АМ „Хемус“ между Ябланица и „Боаза“ е готов и прогнозира, че въпреки двегодишния срок на завършване, до септември следващата година обектът може да бъде завършен.

За изграждането на тунел под Шипка Нанков съобщи, че разработката на идейния проект вече е приета на експертен съвет в МРРБ, разглеждат се различни варианти за финансиране.

„Темата с тунела под Шипка винаги е стояла на дневен ред, не просто сме оптимисти, че проектът стартира вече като реално изпълнение, но следваме хронологичен график на изпълнение“, беше категоричен Нанков.

Министърът направи инспекция и на хода на рехабилитацията на близо 28 км от път II-44 Севлиево – Габрово. Там бе констатирано около 16% изпълнение на ремонтните дейности на пътя, стана ясно по време на проверката. Крайният срок за приключване е лятото на 2019-та година. Обектът е разделен на два лота - Севлиево – Драгановци и  Драгановци – Габрово и се изпълнява с европейски средства по ОП „Региони в растеж“. Стойността на ремонтните дейности е над 23 млн. лв., като участъкът не е рехабилитиран над 20 години.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)