Пенка Игнатова : Санкциите от 50 лв. не връщат детето в училище, нужно е да убедим родителите

Мисия

26-07-2018, 13:31

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Местният парламент предлага на МОН в списъка на защитените учебни заведения тези в Церова кория

Основното училище и детската градина във великотърновското село Церова кория да влязат в списъка на защитените, реши днес Великотърновският общински съвет. Предложението ще бъде изпратено за одобрение до  Министерството на образованието и науката.

В школото в Церова кория, освен от селото, учат деца от Къпиново, Миндя и Пчелище. Тази година до момента са записани 26 ученици, които ще учат в 4 слети паралелки.

„С всяка година, за съжаление, децата намаляват, но просто са толкова децата от района. Те не ходят да учат в града или на друго място, а чисто и просто толкова са децата по селата. Родителите имигрират, какъвто е случая с Водолей – там масово отидоха цели фамилии в Германия. Тези, които остават тук, ние трябва да ги запазим и обхванем в клас. Санкциите от 50 лв. не връщат детето в училище. Трябва да се говори с родителите, да бъдат убедени. Аз не приемам оправданието, че дете от Леденик не можело да учи в Търново, защото нямало обувки. Имат, просто тези родители не са убедени, че на синът или на дъщеря им и е нужно образование. Другият проблем е изселването вд чужбина. За щастие град Велико Търново не е засегнат от това – може да са 10, но са в повече децата през идващата учебна година.” – това коментира днес за Общинско радио директорът на дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” Пенка Игнатова.

Детската градина в Церова кория миналата година не беше одобрена за списъка на защитените, тъй като нямаше 8 деца в задължителната предучилищна група.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)