Гражданите вече могат да виждат и контролират как институциите използват техните лични данни

Животът

26-07-2018, 14:56

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Услугата е достъпна през Системата за сигурно електронно връчване www.edelivery.egov.bg.

Всеки гражданин вече може да провери кои негови лични данни фигурират в публичните регистри и как те се използват от администрациите.

Услугата „Предоставяне на персонална справка на физическо лице за достъп от трети лица до негови данни, налични в регистри, през Средата за междурегистров обмен RegiX“ e достъпна за потребители в Системата за сигурно електронно връчване (www.edelivery.egov.bg), поддържана от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Регистрация може да бъде направена с Квалифициран електронен подпис (КЕП) или Персонален идентификационен код (ПИК) на Националния осигурителен институт. Към настоящия момент са се регистрирали близо 10 000 физически лица, които имат достъп до данни от 50 регистъра. Продължава процесът по присъединяване на нови регистри.

По този начин българските граждани могат да осъществяват ефективен контрол върху качеството и основанията за достъп до техните данни от страна на институциите. Услугата е създадена по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев и ДАЕУ. Тя е в синхрон с разпоредбите на Общия регламент на ЕС за защита на личните данни, на Закона за електронното управление и на подзаконовите нормативни актове за неговото изпълнение.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)