29 млн. лв. ще струва изграждането на Северния пътен възел в Търново

Мисия

29-07-2018, 14:41

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проектът на съоръжението трябва да е факт до есента

29 млн. лв. ще е стойността на изграждането на Северния пътен възел във Велико Търново. Той ще бъде финансиран от държавния бюджет, каза по време на посещението си в града министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Проектът на съоръжението трябва да е факт до есента, след което ще се пусне и поръчката за избор на изпълнител. Възелът трябва да изкара тежкия трафик от Триградието извън общинските центрове.

Съоръжението ще преминава край крепостта Трапезица и едноименната жп гара в подножието на историческия хълм. Кметът Даниел Панов обясни, че северният пътен възел ще разтовари историческата част на Велико Търново от близо 6000 автомобила, които всеки ден влизат по пътя от Горна Оряховица. Чрез новата връзка след спускането от Арбанаси движението ще се отклонява надясно и покрай жп гара Трапезица ще се включва в главния път Русе – Велико Търново и оттам ще продължава към Южния пътен възел. Северният пътен възел ще позволи и директен достъп до паркинга под крепостта Трапезица от главния път Русе – Велико Търново.

Ефектът от съоръжението ще доведе до по-голям комфорт за пътуващите, ще се отрази положително върху туризма, ще намали нивата на шум и вредни емисии, особено от тежкотоварните коли, които сега преминават по градските улици.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов