Италианци спечелиха конкурса за нов градски център на Велико Търново

Мисия

29-07-2018, 10:06

Снимка:

Общинско радио

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Председател на журито бе проф. Георги Станишев

Приключи международният архитектурен конкурс за нов градски център „Ново сърце за стария град”. „Инж. Даниел Панов инициира това състезание, с надеждата, че тук ще се срещнат идеите на множество талантливи архитекти, че предложението, което спечели първо място ще бъде основата, върху която ще бъде изграден нашият нов център”, подчерта зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, цитиран от Общинско радио.

Класираните участници обяви проф. Георги Станишев, комуто бе възложено да състави, координира и консултира архитектурната надпревара за преустройство на терена на старото военно училище. Председателят на журито припомни, че точно в този район редица архитектурни бюра са се опитвали да разрешат „Гордиевия възел от проблеми, който представлява тази територия”. Задачата се оказва трудна, както за участниците, така и за журито. В рамките на архитектурното състезание Общината бе поставила две цели – градоустройство на 150 000 кв. метра (в съотношение на зеленина към строителство 60/40%) и 6 000 кв. м. експозиционен център. „За да си представите, колко сложен е този проектен конкурс – да се съчетаят две подобни задачи, на две различни мащабни нива, може да си представите един човек, който с едното око гледа през телескоп, а с другото – през микроскоп”, поясни проф. Станишев.

Общо 62 проекта са пристигнали в срок, два са закъснели и са били върнати на авторите. Две трети от проектите са от чужбина. Община Велико Търново притежава авторското право върху всички получени проекти, тъй като това е едно от условията в конкурса.

На първо място е класиран италианският екип Клаудио Нарди, на второ – сънародникът им Диего Терна, а третата позиция е за Стивън Джордж Интернешънъл- България. Първият печели премия от 25 000 евро, вторият – 15 000, а третият – 10 000 евро.  Пет са поощренията – те отиват при архитекти от Полша, Испания, Турция и две български архитектурни бюра. Поощренията получават премия по 5 000 евро.

Победителят следва да представи документите, удостоверяващи правата му да проектира на територията на Република България и съответно на територия с културно-историческо наследство, каквото е Велико Търново – още едно от задължителните условия на конкурса. Ако призьорът няма такива, той може да привлече свой колега, който има. Реализирането на строителството се очаква да започне през следващата година, след като документацията бъде оформена и се изготви технически проект. Новият устройствен план ще бъде изработен, след като всичките 62 концепции от конкурсната програма бъдат изложени на обществено обсъждане, уточниха от местната администрация.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов